La Vanguardia (Català)

“Ens sentim estafats”

Les protestes s’estenen a més de trenta ciutats d’Espanya

- BLANCA GISPERT

Sota el lema “Punxem la bombolla”, més de trenta ciutats de tot Espanya van protestar ahir contra els lloguers abusius. A Barcelona, unes cinc mil persones es van manifestar-se pel centre de la ciutat, segons la Guàrdia Urbana.

“Venim a la manifestac­ió perquè ens sentim estafats amb els preus del lloguer a Barcelona”, lamentava ahir en Marcos, un estudiant de doctorat de 24 anys que viu al barri de Gràcia. L’Hortensia, una treballado­ra de 56 anys resident del barri de la Sagrada Família, pensava el mateix: “Vaig arribar a Barcelona fa sis anys. Dedicava un 10% del meu sou a pagar l’habitatge i ara, amb el mateix salari, hi he de destinar més d’un 30%”.

Entre els crits dels manifestan­ts se sentien consignes com “Ni un pas enrere contra Blackstone”, “L’únic terrorista és Idealista”, “S’acabaran les fiances per llogar” o “Què passa, què passa, que no tenim casa”. A les pancartes s’hi llegia: “Barcelona no està en venda” o “Si hi ha un salari mínim, per què no un lloguer màxim?”.

Alexandra Francesc, portaveu del Sindicat de Llogaters, una de les 40 associacio­ns que va promoure la protesta a Barcelona, lamentava “la situació d’emergència habitacion­al” i culpava “els fons voltor i tota la classe política per haver fet de l’habitatge una mercaderia durant dècades”.

En ciutats com Madrid, València, Palma, Saragossa o Vigo les demandes eren les mateixes: lloguers en funció de la renda de la llar, contractes estables, augment de l’habitatge social, alternativ­es per als desnonamen­ts i més competènci­es per als ajuntament­s en la gestió del parc públic d’habitatge.

Segons els organitzad­ors, a Espanya hi va haver una mitjana de 165 desnonamen­ts diaris el 2018, i Catalunya va ser la comunitat que els va liderar. El preu del lloguer està en màxims. Segons la secretaria d’Habitatge de la Generalita­t, els preus a Barcelona han pujat gairebé un 40% en cinc anys. Els de nou lloguer es van situar en 930 euros de mitjana, uns 52 euros més que el 2017. Aquesta situació ha fet que quatre de cada 10 llars de l’àrea metropolit­ana de Barcelona (unes 300.000 persones) ja destinin un 40% del sou a pagar el lloguer, apunta l’últim informe de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge.

Catalunya lidera els desnonamen­ts registrats a Espanya el 2018: una mitjana de 165 al dia

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Desenes de persones a Jardinets de Gràcia, on va començar la protesta
LLIBERT TEIXIDÓ Desenes de persones a Jardinets de Gràcia, on va començar la protesta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain