La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya alerta que la llei hipotecàri­a encarirà els préstecs

La banca té concedits préstecs per més de 600.000 milions

- CONCHI LAFRAYA

El director del departamen­t de conducta de mercat i reclamacio­ns del Banc d’Espanya, Fernando Tejada, alerta que hi ha la “certesa gairebé absoluta” que el cost del crèdit s’incrementa­rà i l’accés al finançamen­t per adquirir habitatge “serà més complicat” per la implantaci­ó de la reforma hipotecàri­a i els nous requerimen­ts que imposarà a les entitats financeres.

Tejada va fer aquesta advertimen­t durant una jornada sobre la llei de crèdit immobiliar­i organitzad­es per l’Associació Hipotecàri­a Espanyola (AHE), on va matisar que “l’impacte serà a curt termini” i que perjudicar­à sobretot als que “ara vulguin accedir a un primer habitatge”. A parer seu, “a llarg termini es normalitza­rà el mercat i serà més beneficiós per a les dues parts”. Al llarg de la seva intervenci­ó va defensar que el mercat hipotecari ha “funcionat bé” durant la crisi, com demostren els percentatg­es de morositat que són “alts, però no una cosa exagerada o excessiva”. I va animar a comparar les xifres amb altres països, “sense menysprear” els problemes i “situacions dramàtique­s i “doloroses” viscudes durant la crisi en al·lusió als desnonamen­ts per impagament­s que hi ha hagut a Espanya.

Tejada va detallar que algunes pràctiques que va incorporar Europa a la directiva sobre hipoteques –que Espanya ha traslladat en aquesta reforma normativa– ja existien com a recomanaci­ons. Entre d’altres, va esmentar l’obligació de presentar informació precontrac­tual, establir informació addicional per a condicions contractua­ls complicade­s com ara les clàusules terra o per a préstecs formalitza­ts en monedes diferents a l’euro, amb requerimen­ts fins i tot de recollir certes mesures de manera manuscrita. Segons el seu parer, es passa d’“un model de la transparèn­cia a un model del compliment i la conducta”. Va advertir que el Banc d’Espanya vigilarà amb atenció l’avaluació de solvència que la banca haurà de fer al client a l’hora de concedir-li el finançamen­t per evitar que se sobreendeu­ti.

El tema dels desnonamen­ts ha estat dels més conflictiu­s entre els partits polítics a l’hora de votar la llei. Per això el president de l’Associació Hipotecàri­a Espanyola, Santos González, va instar que el nou Executiu faci una llei de segona oportunita­t per resoldre els problemes d’endeutamen­t dels col·lectius més vulnerable­s davant els mecanismes de reestructu­ració de deute fixats en la recent llei hipotecàri­a, que entra en vigor al juny. Santos va defensar que és fonamental que l’ actual sobre judici ali t z a ció dels contractes acabi com més aviat millor “pel bé dels ciutadans, dels mercats i de la indústria, a més de pels 600.000 milions en préstecs hipotecari­s que la banca té en cartera”.

Nelson Castro Gil, director general de Consum del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, va explicar que Espanya “aviat ha de traslladar una directiva d’accions col·lectives, la qual cosa complicarà més les actuals demandes col·lectives en el cas de les hipoteques”.

Finalment, José Ángel Martínez Sanchiz, president del Consell General del Notariat, va explicar que “els bancs estaran obligats a facilitar al client tota la documentac­ió deu dies abans de la firma definitiva del contracte”. El notari no es converteix en un assessor, sinó que verificarà que es compleixen uns requisits de transparèn­cia en la fase precontrac­tual.

Els notaris llançaran una plataforma tecnològic­a que s’ in ter connectarà ambl adela banca.

Els notaris preparen el llançament d’una plataforma tecnològic­a, que es connectarà amb les entitats financeres

 ?? DANI DUCH ?? El supervisor vigilarà l’avaluació de solvència que la banca haurà de fer als seus clients hipotecari­s
DANI DUCH El supervisor vigilarà l’avaluació de solvència que la banca haurà de fer als seus clients hipotecari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain