La Vanguardia (Català)

La palanca financera de la ciència

Clara Campàs ha fundat amb Josep Lluís Sanfeliu la gestora de capital risc Asabys Partners

- Barcelona

Clara Campàs ha tornat a la primera línia de la biotecnolo­gia com a sòcia d’Asabys Partners, la gestora de capital risc que ha impulsat amb Josep Lluís Sanfeliu, per impulsar la ciència utilitzant les palanques de les finances.

Campàs (la Roca del Vallès, 1976) ha estat quatre anys com a directora de desenvolup­ament estratègic de Kern Pharma i en projectes de mentoring amb emprenedor­s del sector després del seu pas per Advancell. Allà va començar de gestora del seu propi projecte científic (el desenvolup­ament de l’acadesina, un producte per tractar leucèmies i limfomes) i va passar a ser directora general de la biotec els seus últims dos anys. “Vam llicenciar tres productes, l’acadesina a la britànica BTG, un altre a la suïssa Helsinn i una tecnologia a Isdin. Els altres projectes no estaven complint les expectativ­es i vam haver d’assumir la decisió de tancar”.

Doctora en farmàcia, Campàs recorda que “trobar-se amb projectes que no avancen és normal en biotecnolo­gia i un cas com el d’Advancell mostra la maduresa del sector a Catalunya: tot l’equip va trobar feina en pocs mesos. El més important és que aquí ja creem més companyies que les que tanquen”. De l’experiènci­a també n’ha extret lliçons, que ha aplicat com a mentora de nous projectes i ara a Asabys. “La clau és que cal controlar bé tots els factors perquè només quedi un risc: la ciència. Garantir una bona gestió, i un bon finançamen­t, que eviti que s’endarrerei­xi el desenvolup­ament i t’avancin altres productes, com ens va passar amb l’acadesina. Buscar accioniste­s amb objectius alineats, per ser àgils en la presa de decisions. I enfocar la ciència a necessitat­s mèdiques no cobertes, per assegurar que el producte tingui mercat”.

Asabys va començar a operar a l’octubre i ha revisat uns 200 projectes, a un ritme de quatre per setmana. Com a gestora, explica, la feina d’Asabys és aplanar el camí perquè el producte l’adquireixi una farmacèuti­ca que pugui portar-lo al mercat. “Els millors projectes no només busquen fons. Escullen inversor i et pregunten no només els diners que hi poses sinó què aportes, els contactes que els permetran enfocar la investigac­ió, validar la ciència i al final llicenciar el producte”.

Així, explica, a Asabys “treballem des del principi l’estratègia de sortida, identifica­nt les companyies a les quals els podrà interessar i parlant-hi fins i tot per saber quins paràmetres hauria de complir el nou fàrmac que s’investiga per resultar-los interessan­t”. Campàs assenyala a més la seva experiènci­a a Kern, “una empresa mitjana en què veus la part industrial, que no es veu des de l’R+D, com la complexita­t de la producció i de la logística, que també és important tenir en compte en les biotec”. Aquest plantejame­nt, i la gran competènci­a entre les farmacèuti­ques per buscar nous fàrmacs, fan que les biotec puguin vendre el seu producte abans que la investigac­ió clínica acabi la fase dos, quan les necessitat­s de finançamen­t encara són moderades.

Asabys, explica, es beneficia del nivell capdavante­r de la biotecnolo­gia a Barcelona. “Tenim tots el teixit: universita­ts i centres d’investigac­ió, hospitals,empreses i fons. I la venda d’empreses ja ha validat la bondat del sistema”. Segons el seu parer, el nivell científic és comparable al dels Estats Units, però les valoracion­s són més favorables, la qual cosa permet més retorns. Els inversors, per la seva part, valoren que la biotecnolo­gia és un sector anticíclic, “en què el valor de la inversió no depèn de les borsa o del Brexit”.

Campàs, que va fer el doctorat a la UB, al campus de Bellvitge, i després el postodocto­rat a l’Hospital del Mar, assenyala també el canvi de mentalitat en els profession­als sanitaris, que són més favorables a crear empreses perquè veuen que “és l’única via perquè la seva investigac­ió beneficiï els pacients. Molts es frenaven perquè no volien fer d’executius però avui els fons podem posar gestors i deixar-los al capdavant del desenvolup­ament científic”.

Campàs, que va assumir el repte de la gestió i ara amb Asabys, el de les finances, en va començar fa dos anys un tercer no menys exigent: la seva filla, la Maria. “Vivim a Cardedeu, un poble preciós i a prop de les àvies, cosa que sempre fa les coses més fàcils”, reconeix.

Amb l’experiènci­a a Advancell i Kern optimitza les ‘start-ups’ perquè portin els seus fàrmacs al mercat La gestora va començar a operar a l’octubre i ja ha revisat uns 200 projectes, a un ritme de 4 a la setmana

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Clara Campàs, cofundador­a de la gestora Asabys Partners, a la seu de la firma, al passeig de Gràcia
ÀLEX GARCIA Clara Campàs, cofundador­a de la gestora Asabys Partners, a la seu de la firma, al passeig de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain