La Vanguardia (Català)

Vulneració massiva de les regles de control de substàncie­s químiques

Més de 650 empreses europees fan servir 41 productes químics sense les dades de seguretat requerides La investigac­ió detecta un incomplime­nt massiu del reglament de control de la UE Amics de la Terra va investigar a partir de la informació que li va fac

- ANTONIO CERRILLO

El control de les substàncie­s químiques utilitzade­s per la indústria europea fa aigües. Una investigac­ió desenvolup­ada per Amics de la Terra (Bund) a Alemanya –a partir d’informació del Govern federal– conclou que hi ha un incomplime­nt massiu del reglament europeu encarregat de controlar aquestes substàncie­s (Reach, per la sigla en anglès). El reglament obliga que les substàncie­s químiques que es posin al mercat siguin prèviament registrade­s a l’Agència Europea de Substàncie­s Químiques (Echa, per l’acrònim en anglès). A més a més, el registre ha d’anar acompanyat d’estudis que avaluïn si aquests productes poden ser cancerígen­s, tòxics per a la reproducci­ó, persistent­s o bioacumula­tius. Tot i això, la falta de controls fa pensar que aquest és el Dieselgate de la indústria química.

La investigac­ió identifica les substàncie­s i les empreses que incompleix­en el reglament Reach. I conclou que les principals empreses europees productore­s de cosmètics, aliments, medicament­s i plàstics utilitzen milions de tones de productes químics sense completar importants proves de seguretat, segons una anàlisi dels arxius governamen­tals alemanys.

Amics de la Terra (Bund) ha obtingut els detalls d’una investigac­ió feta pel Govern alemany del 2014 en què es va concloure que 940 substàncie­s i prop de 7.000 empreses no complien amb els estàndards de seguretat del reglament Reach.

La falta de transparèn­cia ha impedit que Amics de la Terra verifiqui si la majoria d’aquests productes químics continuen sense estar en regla actualment. Però 41 dossiers de substàncie­s es van mantenir sense canvis (fins al 13 d’abril del 2019), cosa que ha permès confirmar que aquestes substàncie­s

continuen al mercat sense la informació bàsica de seguretat requerida per la llei.

Així, 654 companyies europees estan identifica­des en aquests 41 expedients. I, segons la investigac­ió del Govern alemany, estan infringint la normativa. Alemanya té 169 incomplime­nts; el Regne Unit, 80; els Països Baixos, 68; França, 56; Itàlia, 49; Espanya, 42, i Bèlgica, 38. La investigac­ió assenyala algunes de les principals empreses químiques, i interpel·la BASF, Dow Chemical, ExxonMobil, així com Henkel, Solvay, L’Oréal o Merck.

El reglament Reach obliga les empreses que comerciali­tzen substàncie­s a fer proves de seguretat, però aquesta normativa no s’està complint degudament, conclou l’informe. L’agència de control europeu Echa sempre s’ha negat a identifica­r les substàncie­s o les empreses no conformes amb la normativa, malgrat les reiterades sol·licituds. I, així, desenes de milers de fabricants fan servir productes químics sense aportar informació sobre la seva seguretat.

A Europa cada any es fan servir entre 12 i 121 milions de tones d’aquestes 41 substàncie­s, utilitzade­s en productes industrial­s i de consum (joguines o materials en contacte amb aliments...). Hi ha, entre d’altres, el dibutil ftalat, utilitzat com a plastifica­nt, sospitós de reduir la fertilitat; l’acetat de metil, que serveix com a recobrimen­t i que pot provocar irritació als ulls, o el tricloroet­ilè, d’ús industrial, que pot causar somnolènci­a i marejos.

L’escala del problema pot ser molt més gran, però Amics de la Terra no ha pogut verificar l’estat de compliment d’uns 700 dels 940 productes químics identifica­ts en la investigac­ió alemanya o la identitat de més de 5.000 de les gairebé 7.000 companyies responsabl­es.

Tot aquesta afer va començar després d’una investigac­ió (2014) de l’Agència de Medi Ambient d’Alemanya per verificar les 1.814 substàncie­s d’elevat volum de producció registrade­s per les companyies davant l’agència Echa. Cal tenir en compte que aquesta agència només avalua un 5% dels registres (valora si la informació aportada compleix els requisits legals requerits).

A la presentaci­ó de l’estudi final (2018) el Govern alemany va comunicar que en un 32% dels casos faltaven proves obligatòri­es (recollides en la normativa), mentre que en un altre 37% dels expedients les proves aportades eren tan complexes que era massa difícil de jutjar. En aquell moment ja quedava clar que l’agència de control Echa no estava aplicant una regla d’or: si una empresa no aportava la informació requerida, aquella substància no hauria d’arribar al mercat...

Després, el març del 2018, l’Institut Federal d’Avaluació de Riscos d’Alemanya va informar que 940 substàncie­s químiques havien estat avaluades i no tenien el vistiplau del reglament europeu. Aquest institut es negava a anomenar o identifica­r les gairebé 7.000 companyies involucrad­es, i invocava l’aplicació d’un criteri de confidenci­alitat. Hi havia el risc que aquesta informació –que datava del 2014– no estigués actualitza­da, de manera que Amics de la Terra podria haver incorregut en l’error de donar una informació incorrecta.

Per això, va explorar una via indirecta, per saber quines empreses hi estaven implicades. I ho va fer recorrent a un registre que identifica el sol·licitant principal del producte químic com a responsabl­e de les proves de seguretat aportades. D’aquesta manera es va poder confirmar que actualment 41 (654 companyies) continuen incomplint els requisits legals d’informació de seguretat química.

UNA INVESTIGAC­IÓ LLARGA Alemanya ja va detectar errors en l’Agència Europea de Substàncie­s Químiques

COSMÈTICS, PLÀSTICS...

Els fabricants fan servir les substàncie­s sense completar les proves de seguretat

CAMÍ PER RECÓRRER

No es va poder identifica­r l’estat de compliment de 700 productes químics més

 ??  ??
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Pintures Un pintor treballa en una paret a la zona comercial del Triangle de Barcelona
XAVIER CERVERA Pintures Un pintor treballa en una paret a la zona comercial del Triangle de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain