La Vanguardia (Català)

El balcó com a símbol

- Màrius Carol

SABIN Etxea, la seu del PNB, a Bilbao, va ser un palauet on va viure Sabino Arana, el pare del nacionalis­me basc. Després de l’entrada de les tropes franquiste­s, l’edifici va ser ocupat per la Falange. El 1960, el governador civil va ordenar enderrocar la casa i llençar les restes al mar perquè no quedés rastre del bressol del fundador del PNB. Un grapat de militants va aconseguir rescatar un balcó i una runa que formen part del nou edifici, robust i poderós, inaugurat en els noranta.

La barana té un doble valor, de testimoni d’un temps, però a la vegada dels perills d’abocar-se al buit. L’actual direcció del partit té molt clar que de bogeries, cap, perquè es va haver de pagar un preu alt pel pla Ibarretxe, que els acabaria portant a l’oposició. Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés, va estar ahir fent una conferènci­a a Barcelona. I, encara que no va voler entrar en excés en la situació que viu Catalunya, se li va entendre tot. Els bascos no només parlen un bon castellà, sinó que saben mesurar

bé les seves paraules. Els nacionalis­tes bascos governen amb el suport dels socialiste­s a Euskadi i acaben d’obtenir un magnífic resultat en les eleccions generals. I tenen clar que volen ser un factor d’estabilita­t a Espanya. Esteban va demanar a Pedro Sánchez que assumeixi riscos, però també als seus possibles socis que aportin seguretat a l’Executiu i que sàpiguen entendre els límits del president. Igualment va sol·licitar que els grans partits facin un gran favor a Espanya acceptant la plurinacio­nalitat de l’Estat: “Han de ser capaços d’admetre que el País Basc i Catalunya són dos territoris que se senten nacions”. I va proposar per a Euskadi reconeixem­ent, bilaterali­tat i arbitratge neutral.

A la sala hi havia exconverge­nts que van escoltar Esteban amb la nostàlgia d’un temps en què influïen a Madrid. Llàstima que no tinguessin un balcó a la seu com a símbol del vertigen al precipici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain