La Vanguardia (Català)

El crèdit universal incrementa la precarieta­t social al Regne Unit

Dissenyada per incentivar la tornada al mercat laboral, la prestació ha fracassat

- PATRICK BUTLER The Guardian

El crèdit universal va ser pensat per donar suport a llarg termini al sistema de Seguretat Social al Regne Unit. Un sol pagament mensual substituïa sis prestacion­s ja existents destinades a persones en edat laboral. Milions de beneficiar­is, ja fossin parats o treballado­rs amb baixos salaris, sol·licitarien el nou benefici digital. Havia de ser una prestació més eficient i el seu disseny havia d’incentivar els beneficiar­is a treballar més hores.

Tot i això, l’aplicació en paral·lel de grans retallades socials des del 2010 ha agreujat els problemes d’un creixent sector “precari”; simplement, milions de britànics no poden afrontar el cost de la vida malgrat tenir un lloc de treball.

El crèdit universal ha fracassat de la manera més lamentable si es contrasta amb la vida quotidiana real de les llars de baixos ingressos que se suposava havia d’ajudar. De forma més notable, el termini de cinc setmanes que s’exigeix per percebre el primer pagament ha provocat deutes i el retard en el pagament de lloguers i ha impulsat desenes de milers de persones a recórrer als bancs d’aliments.

Clare Eckerman constituei­x un cas de manual en la forma en què el crèdit universal és capaç d’erosionar la vida de les persones, i no precisamen­t de forma positiva. Aquesta administra­tiva de l’educació de 62 anys del comtat de Durham percep 400 lliures esterlines (uns 456 euros) menys des que va optar per la nova prestació, a la tardor del 2018. La seva vida –assegura– és ara més dura i difícil, més anguniosa i incerta que abans.

A Eckerman, registrada així mateix com a persona discapacit­ada a causa d’una malaltia degenerati­va, li van aconsellar que sol·licités un crèdit universal en substituci­ó d’una sèrie de prestacion­s del Departamen­t de Treball i Pensions (DWP per les seves sigles en anglès). Ningú no li va advertir que la iniciativa li reduiria els ingressos de cop i volta ni que una vegada percebut el crèdit universal seria impossible fer marxa enrere. “Això –argüeix– em provoca més preocupaci­ó i ansietat. Afrontar el cost de la vida resulta molt difícil”. El crèdit universal redueix els ingressos de forma dràstica. La Clare, ara, no pot comprar roba, no pot gaudir, ni destinar diners a “anar al teatre o menjar fora de casa. Els luxes no existeixen”.

El cas d’Eckerman ha rebut el suport de la diputada Laura Pidcock, que ha sol·licitat una indemnitza­ció al DWP per assessoram­ent erroni. Fins ara, el DWP ha donat a entendre que no hi ha proves sòlides que fos mal assessorad­a. Eckerman, llicenciad­a en matemàtiqu­es, diu que ningú no consentiri­a a posta una retallada anual d’ingressos per valor de 5.000 lliures esterlines. “Resulta indignant quan has pagat [impostos i pagaments a la seguretat social] durant tota la teva vida”, diu. “Ens n’anem sortint, però a la pràctica hem perdut molt nivell. Necessitem un nou terra per a la sala d’estar. La nostra nevera està a les últimes. Hi ha moltes coses respecte a les quals diem ‘podríem haver fet tal cosa’ amb 400 lliures esterlines més cada mes”.

L’experiènci­a no només li ha provocat dificultat­s financeres, diu Eckerman, sinó que ha minvat la seva fe que l’Estat pogués protegir-la: “La meva fe en l’Estat de benestar era total. Érem afortunats –vaig pensar– per viure al millor país del món. Ells [el Govern] ens donaven suport. Aquesta fe s’ha vist escombrada completame­nt. És devastador”.

El Govern ha respost amb diverses mesures per intentar mitigar els efectes del complicat disseny del crèdit universal –en forma de préstecs avançats per als nous sol·licitadors o de terminis d’espera més curts, per exemple. Tot i això, amb prou feines passa una setmana sense que apareguin nous informes relatius a incidèncie­s associades al crèdit en qüestió, des de problemes de salut i situacions d’estrès a la difusió de casos de sol·licitants sense diners obligats a vendre’s sexualment per sobreviure.

L’informador especial de les Nacions Unides sobre la pobresa, Philip Aston, va subratllar després de la seva visita oficial al Regne Unit al novembre que “si bé en la seva concepció inicial [el crèdit] representa­va una possible millora en el marc del sistema, està caient actualment en un descrèdit general”. Fins i tot el diari The Sun, el tabloide i dretà que habitualme­nt dona suport a la política del partit conservado­r, ha defensat una revisió de la qüestió en tota regla.

Pidcock diu que el cas d’Eckerman demostra “un menyspreu cruel” envers les famílies més pobres. “Alhora que les reformes d’altres ajuts i subsidis tals com l’anomenada bedroom tax, la seva intenció és ideològica i té per objectiu el reduir el nombre de sol·licitants sense atendre el seu impacte sobre les vides de persones reals. S’ha utilitzat un llenguatge senzill per desmantell­ar peça a peça la xarxa d’ajuts socials que fins ara donaven seguretat al sistema”.

Encara que al seu dia el Govern va suggerir que ningú no es veuria perjudicat amb el sistema del crèdit universal, les retallades en ajuts i subsidis per valor de milers de milions de lliures –inclosa una congelació durant quatre anys dels anomenats “nivells de crèdit”– ha canviat el panorama. Un estudi recent del prestigiós Institut d’Estudis Fiscals ha calculat

Aquest sistema de préstec’ substituei­x sis prestacion­s destinades a persones en edat de treballar

que 1,6 milions de persones millorarie­n la seva economia sota el sistema del crèdit universal, gairebé 2 milions perdrien més de mil lliures anuals i els sol·licitants discapacit­ats serien els afectats en gran manera.

En el pla polític, tota aquesta situació es revela enormement problemàti­ca. Milions de persones entraran en el sistema de crèdit universal en els propers anys. Tot i això, el crèdit universal és cada vegada més sinònim d’austeritat, de precarieta­t laboral i vital i d’allunyamen­t dels problemes reals de la gent, i en especial dels que es troben més avall en l’escala salarial. Tal com explica Eckerman, “si estigués a punt d’entrar en l’esquema de crèdit universal, em sentiria [sabent quina és la meva situació actual] realment terroritza­da”.

 ?? NURPHOTO / GETTY ??
NURPHOTO / GETTY
 ??  ?? Perdre nivell La nova prestació és poc realista i no resol els problemes a què s’enfronta la gent pobra i també la que està subemplead­a
Perdre nivell La nova prestació és poc realista i no resol els problemes a què s’enfronta la gent pobra i també la que està subemplead­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain