La Vanguardia (Català)

Els nacionalis­mes i la guerra

- Michel Wieviorka M. WIEVIORKA, sociòleg. Professor de l’Escola de Ciències Socials del París

L’anàlisi política sol proposar comparacio­ns històrique­s. És veritat que sol valer-se, fins i tot sense ser marxista, d’una cèlebre observació de Karl Marx. Aquest en efecte inicia la seva anàlisi del 18 Brumari de Louis Bonaparte observant que “Hegel assenyala que tots els esdevenime­nts i personatge­s històrics es repeteixen, per dir-ho d’alguna manera, dues vegades. Va oblidar afegir: la primera vegada com a tragèdia, la segona com a farsa”.

Si la història es repeteix, fins i tot a tall de farsa, en tal cas, efectivame­nt, són útils les comparacio­ns

històrique­s a què és especialme­nt aficionada la nostra època. Una comparació apel·la a la reflexió en gran manera que d’altres; és la que freqüentme­nt posa l’atenció en l’auge contempora­ni dels nacionalis­mes i els populismes a Europa, durant els anys trenta, l’apogeu dels feixismes i del nazisme amb el seu tràgic desenllaç, la Segona Guerra Mundial i el genocidi dels jueus, per no parlar del franquisme i d’altres dictadures. Cal preguntar-se: anuncien els temps actuals horrors semblants?

Tal hipòtesi suggereix l’existència d’una espècie de sentit de la història, com si alguns fets comparable­s en certs aspectes haguessin de desembocar necessària­ment en conseqüènc­ies així mateix comparable­s, fins i tot encara que una experiènci­a no sigui idèntica a cap altra.

Resulta, llavors, pertinent deduir de certes semblances (per exemple, de l’èxit dels nacionalis­mes) que anem cap a la guerra? Cal admetre que comprenem tant millor el present en el sentit que ens incita a pensar en el pitjor, en les escalades militars i la barbàrie a escala europea, fins i tot mundial?

Un argument almenys propugna no anar tan de pressa en aquest sentit: en conjunt, els nacionalis­mes a Europa no són gaire bel·licosos, no se sent gaire soroll de botes, amb excepció, que no s’ha d’infravalor­ar però tampoc no dir que hagi de desembocar en una generalitz­ació de les tensions, la qual cosa es troba en joc entre Rússia i Ucraïna i no només entorn de la qüestió de l’annexió de Crimea per part de Vladímir Putin.

De moment, en efecte, les expression­s més radicals de l’auge dels nacionalis­mes donen fins i tot més aviat la imatge inversa. Lluny de tota pulsió guerrera i de les reivindica­cions territoria­ls, apel·len sobretot al tancament de les nacions sobre si mateixes i al desmantell­ament d’Europa com a unió. Somien amb barreres, amb el replegamen­t sobre si mateix i no amb l’expansió. Les aliances que s’esbossen o es preparen entre elles així com amb d’altres, la Rússia de Putin per exemple, no tenen dimensió militar si bé poden tenir implicacio­ns geopolítiq­ues i poden intentar influir sobre els grans equilibris del món actual. I quan una regió es caracterit­za per fortes inclinacio­ns independen­tistes, a Escòcia i sobretot en el cas de Catalunya, això no comporta preveure la via de la lluita armada, al contrari més aviat abandonada oficialmen­t per part d’ETA el 2018, en el que respecta al País Basc espanyol.

Els nacionalis­mes d’entreguerr­es es van desenvolup­ar, més aviat, és veritat, sobre el fons d’una important crisi econòmica i una mica com en l’actualitat en la desfeta d’altres forces polítiques, sobretot a l’esquerra. Però la font essencial de la seva radicalitz­ació es trobava en el fracàs dels agents encarregat­s d’encoratjar els dispositiu­s que haurien

“En conjunt, els nacionalis­mes a Europa no són gaire bel·licosos, no se sent gaire soroll de botes”

hagut d’assegurar una pau duradora després de la Primera Guerra Mundial. I s’ha manifestat constantme­nt per temptacion­s bel·licoses i reivindica­cions territoria­ls o ètniques.

En l’actualitat, les crides identitàri­es es dirigeixen sobretot al rebuig dels immigrants i a cridar a l’ordre l’islam; no volen dedicar-se a desplaçar les fronteres a Europa. Afronten més aviat desafiamen­ts en primer lloc interns i s’associen a demandes socials internes, impulsades per exemple per persones en crisi o en dificultat­s, en un marc de sentiment d’insegureta­t i de pors entorn de la integritat cultural de la nació, amb més raó en el sentit que tals crides no es conceben en termes de la identitat cultural de la nació ni tampoc en termes del pes i influeix del país en qüestió al món o a Europa.

I quan així es conceben, és de manera defensiva, per protegir la comunitat nacional del que procedeix de fora, i no de manera ofensiva o agressiva.

La història no s’escriu mai per endavant. Però recórrer a l’experiènci­a dels anys trenta per dir que anem sense transició cap a una nova conflagrac­ió mundial pel fet dels nacionalis­mes i dels populismes europeus no descansa sobre cap dada seriosa i és massa simplista. El que és veritat, per cert, és que el seu èxit podria desembocar a posar fi a la Unió Europea, nascuda ella mateixa precisamen­t per preservar Europa de la guerra i impossibil­itar que hi retorni.

No és doncs, impossible, si les temptacion­s nacionalis­tes prosperen i arriben a tirar per terra Europa, que una vegada destruïda sorgeixin conflictes armats al seu si. Però tals perspectiv­es no són les dels protagonis­tes contempora­nis del nacionalis­me i del populisme, que volen més aviat impulsar lògiques de retraïment i replegamen­t, passant per la fragmentac­ió de l’espai europeu. En tot cas, si la barbàrie ha de desplegar-se sobre el vell continent, serà sota altres formes diferents de les conegudes en els anys trenta i quaranta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain