La Vanguardia (Català)

Trump amenaça l’Iran amb el “final oficial” si s’enfronta als EUA

Teheran exigeix a Washington adreçar-se a la República Islàmica amb educació

-

El Govern de l’Iran va exigir ahir als Estats Units que s’adreci als iranians amb respecte i no amb amenaces de guerra, un dia després que el president dels Estats Units, Donald Trump, amenacés Teheran de provocar el seu “final oficial”. “Si l’Iran vol lluitar, aquest serà el final oficial de l’Iran. Que mai més no amenaci els Estats Units!”, va escriure el mandatari en el seu habitual llenguatge incendiari a Twitter.

El ministre de Relacions Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, va respondre també a través del compte a la xarxa social fent una referència històrica: “Trump espera aconseguir el que Alexandre el Gran, Genguis Kan i altres agressors no van poder”. Zarif va assegurar que ni el “terrorisme econòmic” ni les “burles genocides” destruiran l’Iran. I va rematar el missatge al mandatari republicà amb un consell: “No amenacis mai un iranià. Intenta el respecte, Funciona!”.

Posteriorm­ent, i sempre a través de les xarxes socials, el ministre iranià educat als EUA va provar de rebaixar el to elogiant Trump per les crítiques recents al “complex militar-industrial”, que va interpreta­r com un allunyamen­t de l’estratègia dels falcons de Washington per “empènyer els Estats Units a guerres eternes”. No obstant això, Zarif va alertar el president dels Estats Units en el sentit que si permet a l’“equip B” –amb referència al grup que envolta l’assessor de seguretat nacional John Bolton– “truncar la diplomàcia i instigar crims de guerra” no fa cap altra cosa que alimentar aquest mateix complex.

Els Estats Units han decidit fer una arriscada exhibició de força desplegant al golf Pèrsic el vaixell d’assalt amfibi USS Arlington, míssils Patriot, el portaavion­s USS Abraham Lincoln i bombarders després de denunciar “indicis” d’amenaces iranianes contra les seves forces a l’Orient Mitjà.

Tot i això, ni la cartera de Defensa ni el Departamen­t d’Estat no han divulgat informació sobre les proves d’aquestes sospites, la qual cosa ha generat escepticis­me i crítiques tant entre càrrecs del Pentàgon com entre l’oposició demòcrata i els principals aliats estrangers. De fet, la Unió Europea va assenyalar el dilluns que l’Orient Mitjà “no necessita més elements de desestabil­ització” i que “s’ha d’evitar qualsevol provocació”.

Per la seva part, Teheran ha negat qualsevol intenció d’atacar les forces dels Estats Units i ha descrit els moviments dels Estats Units de “guerra psicològic­a” i “joc polític” i alguns països de la regió s’han ofert a mediar entre els dos països. Tot apunta que aquest va ser l’objectiu de la visita ahir del ministre d’Exteriors d’Oman, Yusuf bin Alawi, a Teheran. Alawi es va entrevista­r amb Zarif per parlar, segons el comunicat d’Exteriors, sobre “els més importants assumptes regionals i internacio­nals”, sense donar més detalls.

Oman i l’Iran mantenen bones relacions. La ciutat de Masqat va exercir un paper important en facilitar els primers contactes que van desembocar en la firma de l’històric acord nuclear del 2015 entre Teheran i sis grans potències, del qual els EUA es van retirar l’any passat en una decisió unilateral que ha enterbolit les relacions amb els socis europeus, que es mantenen en el pacte.

Alts funcionari­s de l’Administra­ció Trump informaran avui al Senat i la Cambra de Representa­nts sobre la suposada amenaça iraniana després que els legislador­s demanés més informació sobre els motius d’aquest nou episodi de tensió entre els dos països. Els encarregat­s de proporcion­ar aquestes dades seran el secretari d’Estat, Mike Pompeo, el secretari interí de Defensa, Patrick Shanahan, el president de l’Estat Major Conjunt, Joseph Dunford, i un representa­nt anònim de la comunitat d’intel·ligència.

La verborrea bel·licista de Trump contrasta amb informacio­ns publicades a la premsa que apunten que està frustrat amb alguns dels seus assessors perquè creu que els Estats Units s’estan precipitan­t cap a una actitud massa agressiva quan ell, en realitat, no vol una guerra amb l’Iran.

Zarif respon als atacs amb un consell: “No amenacis mai un iranià. Intenta el respecte, funciona!”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain