La Vanguardia (Català)

Figurants de campanya

- Isabel Garcia Pagan

Oriol Junqueras sap que el resultat d’ERC de diumenge depèn de la seva actuació d’avui a l’hemicicle. L’ERC pragmàtica s’ha refugiat en el Govern silent mentre el seu líder lluita amb les barreres judicials per fer remuntar la tendència de desgast de les enquestes. Ja és tradició que la campanya se’ls faci llarga als republican­s, però, després de superar el milió de vots el 28-A, que Carles Puigdemont s’imposi a les europees i Ernest Maragall no aconseguei­xi l’alcaldia de Barcelona faria tornar l’independen­tisme a l’alternança electoral. Un pèndol mogut per una competènci­a a curt termini pel mateix espai electoral sense unitat estratègic­a ni relat conjunt de futur.

El líder d’ERC va aprofitar ahir el seu primer trànsit de la presó de Soto del Real al Congrés com a pròleg del gran acte electoral a la sessió de constituci­ó de les Corts. “Cal guanyar diumenge i portar el país a la llibertat”, va dir a la sala Lázaro de Dou de la Cambra Baixa sota custòdia de la Policia Nacional.

Els serveis de seguretat havien acceptat la petició dels portaveus d’ERC i JxCat d’acompanyar els seus diputats presos i el que es van trobar va ser el parlamenta­risme independen­tista català en ple, al qual es van afegir els representa­nts de Bildu. Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull van acabar repartint abraçades, atenent trucades a través dels aparells dels companys i gravant vídeos. “Moments de llibertat” fins que es pren consciènci­a que no hi ha kit del diputat: iPad, iPhone, beneficis per convenis d’atenció mèdica a Madrid... incompatib­les amb l’empresonam­ent al mòdul 10 de Soto del Real.

Si la imatge buscada de normalitat a la Cambra va molestar els grups de la dreta, avui augmentarà la tensió. Els diputats presos tindran llibertat de moviments dins de l’hemicicle i fins i tot a la cafeteria. I, en lloc de fixar els focus sobre Meritxell Batet, que es convertirà en la presidenta del Congrés, la dirigent del PSC no serà més que un personatge secundari amb 345 figurants d’excepció més en un acte de campanya. Pedro Sánchez voldria aquest paper, però a la Moncloa tenen clar que es convertirà en un dels objectius mediàtics dels diputats presos. “Somriure de victòria”, “mirada de dignitat”, són les expression­s que esgrimien ahir des d’ERC i JxCat.

Junqueras i el seu equip fa dies que treballen en la fórmula per acatar la Constituci­ó. I si en un primer moment hi va haver qui va rebutjar estridènci­es més enllà del “per imperatiu legal”, avui pronunciar­à un text mesurat però alliberat de la cotilla d’una possible invalidesa constituci­onal. El líder d’ERC deixarà l’escó per recollir

El líder d’ERC acatarà la Constituci­ó amb una fórmula alliberada de la cotilla d’una invalidesa o suspensió

l’acta de diputat europeu, mentre que la resta de presos hauran de decidir si, davant el requerimen­t de suspensió del càrrec públic assenyalat a la llei d’Enjudiciam­ent Criminal, acaben cedint pas a altres membres de la llista de JxCat.

Pedro Sánchez ha trobat en aquest punt uns inesperats aliats. PP i Ciutadans volen accelerar aquesta suspensió i si Sànchez, Rull i Turull actuen com van fer al Parlament la majoria absoluta converteix els independen­tistes en innecessar­is per a una investidur­a prevista per al juliol. També la dreta està necessitad­a de vots diumenge, i l’única carta passa per enquistar el problema català.

Li toca a Pedro Sánchez propiciar solucions i passar de figurant a protagonis­ta. Tindrà la valentia per afrontar-ho? L’hi van preguntar ahir a Aitor Esteban al fòrum Barcelona Tribuna. Des de la comoditat de qui ho té tot a guanyar i res a perdre, no va respondre: “No ho sé, no puc fer d’endeví”. El que sí que sap és que el guió de la legislatur­a i d’una negociació no pot ser públic. Tampoc la del PNB amb el PSOE per la investidur­a. El contrari seria “una inexperièn­cia o un desvergony­iment...”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Raül Romeva es va acreditar ahir com a membre del Senat
EMILIA GUTIÉRREZ Raül Romeva es va acreditar ahir com a membre del Senat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain