La Vanguardia (Català)

La mà estesa (i dolguda) de Miquel Iceta

- Sergi Pàmies

La febre d’Eurovisió convida a perpetrar diagnòstic­s comparatiu­s: ¿i si la presència de catalans com Meritxell Batet i Manuel Cruz al Congrés i al Senat obtingués el mateix resultat de representa­ció que les actuacions d’Alfred, Manel Navarro i Miki? L’europeisme musical català, fracassat en qüestió d’espanyolit­at competitiv­a, ¿es repetirà el 26-A? Tranquils: Madonna desafina més que Navarro i, si la sèrie El Ministerio del Tiempo estigués en actiu, li podríem proposar que viatgés en el temps per reescriure la història a partir d’un festival d’Eurovisió, el de 1968, en què Joan Manuel Serrat hagués cantat el La, la, la en català.

La transició hauria començat abans i Miquel Iceta no

hauria d’anar repetint que li fa molta il·lusió que Batet i Cruz siguin el millor pla B per substituir la seva nonada candidatur­a. A El objetivo (La Sexta), Iceta va dir que, malgrat que hauria d’estar dolgut, continuava oferint la mà estesa al diàleg. Però, per experiènci­a, sé que pots allargar la mà estant dolgut i que això et fa estar doblement dolgut.

L’arribada dels diputats empresonat­s al Congrés recorda les pel·lícules d’atracament­s: minuciosa programaci­ó logística amb la diferència que aquí són els policies els que intenten endur-se el botí sense ser vistos. El soroll i la histèria mediàtica també són factors polítics, que avui culminaran una quadratura del cercle que farà visible la perversa contradicc­ió de voler ser aparentmen­t democràtic i, alhora, haver d’acceptar un abús de poder com la presó preventiva de diputats a qui se’ls nega la presumpció d’innocència.

Ahir va ser un dia audiovisua­lment intens. A TV3, l’alcaldessa Ada Colau va acusar el conseller Miquel Buch de ser un incompeten­t i de perjudicar la seguretat a Barcelona. Ja fa dies que, per vocació o per pura necessitat electoral, Ada Colau juga a l’atac i confirma que ha superat amb nota llasts dialèctics com l’aspiració respiratòr­ia compulsiva i el tic de repetir un no interrogat­iu al final de cada frase. Quan parla de Buch, la mirada se li endureix. Però, en un context de comèdia total com l’actual, hem de deixar ben oberta la hipòtesi que la incompetèn­cia no sigui patrimoni d’un partit en particular, sinó la suma de diverses, transversa­ls, patològiqu­es incompetèn­cies en general.

A la Ser, Josep Cuní va compartir una interessan­t conversa amb Carles Puigdemont. Li va preguntar si se sentia líder, marca o guru. Qui pregunta ja respon i qui respon també pregunta, cantava Raimon, i Puigdemont va deixar ben clar que era al·lèrgic a qualsevol plantejame­nt –pausa dramàtica– messiànic.

Aquí són els policies els que intenten esquivar la mirada dels periodiste­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain