La Vanguardia (Català)

Esteban recepta flexibilit­at i lleialtat en un possible acord amb el PSOE

BARCELONA TRIBUNA Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés

- ÀLEX TORT

“No imposar, això és la política. Negociació, acord i cessió de totes les parts”. El PNB està cridat a ser un dels partits clau per a la investidur­a si Pedro Sánchez aposta per una entesa per l’esquerra. En aquest sentit, Aitor Esteban, portaveu dels nacionalis­tes bascos al Congrés, va dibuixar una possible entesa entre el PSOE i Unides Podem com la possibilit­at més plausible i davant la qual el PNB estaria disposat a asseure’s a taula. Tot i que va assegurar ahir que “cal anar pas a pas” i no va revelar les seves condicions per donar suport al secretari general dels socialiste­s, Esteban va demanar “lleialtat entre tots els agents polítics que s’impliquin en aquest diàleg i acord”, en què també es podrien veure implicades les formacions sobiranist­es. Missatge clar i directe a podemites i independen­tistes.

Però Esteban de cap manera aplaudiria un pacte del PSOE amb Cs. El dirigent jeltzale considera que no propiciari­a les solucions que calen. “La intolerànc­ia de Cs a l’hora d’intentar acostament­s en les qüestions basca i catalana i els seus enfrontame­nts polítics inflexible­s provocarie­n l’enquistame­nt dels problemes”, va reblar.

Convidat pel Fòrum Barcelona Tribuna, organitzat per la Sociecepte­ssin tat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius i La Vanguardia, el portaveu basc va exigir valentia a Sánchez i, alhora, també va reclamar als seus possibles socis, entre els quals podria estar el PNB, que siguin flexibles, que aportin seguretat a l’Executiu i que siguin conscients dels límits que pugui tenir el pròxim president. “Sánchez ha d’assumir alguns riscos. No anirà a la babalà, però si vols avançar i solucionar els problemes t’has d’arriscar en alguns moments. Hi ha marge per a l’acord si la resta també entenem que ell té uns límits des de la seva responsabi­litat de govern”, va aclarir.

Per Esteban, una de les qüestions primordial­s és donar una sortida estable a la qüestió basca i catalana. I, en el cas de Catalunya, va opinar que és un tema que “ja no suporta més pegats”. Així doncs, Esteban va acusar l’Estat de ser incapaç d’admetre que al País Basc i Catalunya hi ha “dues nacions que se senten com a tals”. “Els grans partits espanyols farien un favor a Espanya si ac

la plurinacio­nalitat de l’Estat”, va criticar.

Tot i que va evitar fer referència explícitam­ent a un referèndum, sí que va demanar al nou govern que abandoni els “clixés establerts i ofereixi solucions imaginativ­es i realistes” que puguin satisfer els seus possibles socis, i va afirmar que, “en última instància, el poble ha de ser consultat (...) però sempre respectant el principi de legalitat”. “Ni hi ha una unitat espanyola sacrosanta, ni hi ha una independèn­cia sacrosanta”, va remarcar.

Esteban va subratllar que la legalitat espanyola no es pot entendre com un text “anquilosat” amb què xoqui qualsevol aspiració, i es va mostrar disposat que en un futur es tracti una llei de claredat a l’estil canadenc en què s’especifiqu­in majories qualificad­es per a la convocatòr­ia de referèndum­s d’autodeterm­inació.

D’altra banda, Esteban va defensar que els presos independen­tistes haurien d’exercir amb normalitat la seva condició com a parlamenta­ris, al Congrés –Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– i al Senat –Raül Romeva–. El jeltzale va qualificar de “disbarat” la presó preventiva, fins al punt que segons la seva opinió ha dificultat la recerca de solucions polítiques, i també ha complicat la qüestió “situar el lideratge independen­tista en els presos”. Esteban es va mostrar favorable, sense embuts, a alliberar-los: “Espero que se solucioni al més aviat possible. M’agradaria veure’ls al carrer com més aviat millor”.

Esteban també va ser molt crític amb la percepció que es té, en general, de les eleccions europees del 26 de maig. Considera “que es no presta prou atenció” i que es prenen com si fossin un tràmit més darrere les eleccions municipals, autonòmiqu­es o forals. El dirigent del PNB va afirmar que Europa limita les decisions en l’àmbit industrial, energètic, en infraestru­ctures, però també ajuda” en altres factors. Tot i això, Esteban va assenyalar que Europa no hauria de deixar caure en sac foradat qüestions com les realitats nacionals sense Estat.

“Ni hi ha una unitat espanyola sacrosanta, ni una independèn­cia sacrosanta”, assegura el dirigent basc El ‘jeltzale’ demana als que pactin amb Sánchez que siguin conscients dels límits que pugui tenir com a president

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va qualificar de “disbarat” la presó preventiva dels presos independen­tistes
ANA JIMÉNEZ El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va qualificar de “disbarat” la presó preventiva dels presos independen­tistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain