La Vanguardia (Català)

L’Audiència Nacional investiga un exambaixad­or espanyol a Veneçuela

- CARLOTA GUINDAL

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz investiga Raúl Morodo, que va ser ambaixador a Veneçuela durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, per haver blanquejat quatre milions d’euros amb l’ajuda del seu fill Alejo. La investigac­ió, iniciada per la unitat de delinqüènc­ia econòmica i fiscal (UDEF) de la Policia Nacional i la Fiscalia Anticorrup­ció, ha portat a la detenció de quatre persones i a l’escorcoll de diverses oficines i domicilis.

Morodo, diplomàtic de carrera, va ser ambaixador a Veneçuela des del 2004 fins al 2007, amb l’arribada de Zapatero al govern. Segons es desprèn de la investigac­ió, durant la seva estada al país sud-americà va mantenir relacions amb l’empresa pública petroliera del país, Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), a l’etapa d’Hugo Chávez.

La sospita és que Morodo va cobrar fins a 4 milions d’euros de la petroliera per treballs mai fets, uns diners que, per tant, serien il·legals. Aquests diners no van arribar a Espanya directamen­t, sinó que es van cobrar a través d’una societat panamenya amb compte a Suïssa.

Per repatriar aquests fons, a través del fill de Morodo es van lliurar factures a la petroliera veneçolana per feines d’assessoram­ent legal a través d’un bufet d’advocats madrileny, segons sostenen fonts jurídiques.

El pes de la investigac­ió l’ha portat la UDEF, que s’ha encarregat de procedir a la detenció de quatre persones, sota la supervisió de la Fiscalia i del jutge. Entre els detinguts no es troba el diplomàtic, que, malgrat que és el principal investigat, no ha estat arrestat per la seva avançada edat i el seu estat de salut, tot i que el magistrat el citarà a declarar.

Segons fonts jurídiques, en aquest cas s’investiga un delicte de corrupció en transaccio­ns comercials internacio­nals com a precedent d’un blanqueig de capitals.

No és la primera investigac­ió oberta a Espanya pel desfalc a la petroliera veneçolana. La policia ja va detenir l’exministre veneçolà Javier Alvarado Ochoa, que tenia una ordre de detenció emesa pels Estats Units, com a part d’una investigac­ió sobre blanqueig de capitals que involucra PDVSA. Alvarado era ministre de Desenvolup­ament Elèctric del govern d’Hugo Chávez.

Poc abans també havia estat detingut per la policia espanyola Hugo Carvajal, excap d’intel·ligència militar de Veneçuela, per càrrecs de narcotràfi­c, també requerit per Washington.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain