La Vanguardia (Català)

La vila gal·la del PP

El candidat popular De la Torre trobarà serioses dificultat­s per obtenir el sisè mandat consecutiu a Màlaga

- ADOLFO S. RUIZ

Ciutadans va trencar amb l’alcalde arran de la imputació de dos regidors i el gerent d’Urbanisme

Durant l’últim mandat municipal Màlaga ha estat la ciutat més important del país governada pel Partit Popular. La vila gal·la que el PP manté des del 1995, quan Celia Villalobos va aconseguir el comandamen­t de la capital de la Costa del Sol. El 2000 el seu testimoni va ser recollit per Francisco de la Torre, que el 26-M encapçala, per cinquena vegada consecutiv­a, la llista popular, amb què espera guanyar un sisè mandat.

De la Torre podrà tornar al despatx des del qual ha transforma­t la ciutat andalusa durant gairebé dues dècades? Ho té difícil si mirem els últims resultats dels comicis autonòmics i legislatiu­s a la capital. De totes maneres, els seus

partidaris confien que el pes i la tirada popular d’en Paco es puguin sobreposar a l’enfonsamen­t general que vaticinen les enquestes. De la Torre fa una campanya personalis­ta, deixant la sigla del seu partit polític en un pla intenciona­dament oblidat. “És l’únic candidat que pot atreure el vot tant del centredret­a com del centreesqu­erra”, confien al seu equip de treball.

De la Torre té a favor seu la important transforma­ció que hi ha hagut a Màlaga els últims decennis. Un procés de canvi innegable que té aspectes positius, però tamre bé moltes ombres. Després de dècades de viure d’esquena al mar, amb una urbs interior separada del port per reixats, sitges i estructure­s industrial­s, Màlaga ha recuperat la seva vocació marinera amb un port obert, un espai privilegia­t per a l’art i els negocis on es fonen terra i mar, ciutat i refugi.

On fa uns quants anys només hi havia màquines, grues i camions de mercaderie­s ara hi ha milions de ciutadans que passegen i gaudeixen d’un port on arriben de creuers procedents d’arreu del món. Centenars de milers de passatgers es queden a la ciutat per visitar el rehabilita­t centre històric, les alberedes restaurade­s o els múltiples museus. Fins fa un quant temps, l’única perspectiv­a d’aquests turistes era abordar un autobús amb destinació a Marbella o Torremolin­os com més aviat millor.

La rehabilita­ció de la ciutat encara té aspectes negatius, com els barris més desfavorit­s, que continuen patint importants mancances. O la rehabilita­ció del curs interior del riu Guadalmedi­na, una mena de cicatriu que ningú no sap ben bé com s’ha de curar.

L’aposta principal de De la Torha estat convertir Màlaga en un centre cultural de referència que pugui competir amb Barcelona, Madrid i Bilbao. Actualment, la ciutat andalusa disposa de 26 museus de tot tipus, 18 galeries d’art, 25 bibliotequ­es, un espai per a l’òpera i 14 teatres, a què aviat s’afegirà el que impulsa l’actor Antonio Banderas. Tot i així, l’oposició critica que es tracta d’un “parc temàtic deficitari”, que rep molt poques visites tenint en compte la quantitat de diners que s’hi inverteixe­n. El Centre Pompidou, finançat en part pel Consistori, és l’exemple que posen per ratificar les seves opinions.

Dreta i esquerra s’igualen en nombre de candidatur­es en aquests comicis. A les dretes del PP, Ciutadans i Vox s’oposen les esquerres del PSOE, Màlaga Ara i Endavant Màlaga. La diferència entre els blocs és mínima, i la majoria probableme­nt s’establiran per un únic regidor de diferència.

De totes maneres, a De la Torre se li complica la situació per les seves males relacions amb el candidat taronja, Juan Cassá. Ciutadans va trencar amb l’alcalde actual, que ha sostingut durant quatre anys, quan el jutjat va obrir investigac­ió per quatre delictes a dos regidors de la màxima confiança del batlle popular i al número u de la gerència d’Urbanisme. L’exigència de Cassá que dimitissin va ser ignorada per De la Torre, que els ha ratificat en els seus càrrecs i els ha mantingut a la llista electoral de cara a aquests comicis municipals. En aquestes circumstàn­cies, no és gens clar que Ciutadans torni a donar suport a De la Torre, i encara menys en vista de les bones relacions que Cassá manté amb el candidat socialista, Daniel Pérez.

El Partit Popular podria perdre la seva última vila gal·la diumenge? Com diria el cantant, premi Nobel de Literatura, la resposta és dins del vent.

 ?? DANIEL PÉREZ / EFE ?? L’alcalde de Màlaga i candidat a la reelecció pel PP, Francisco de la Torre, en un míting dissabte
DANIEL PÉREZ / EFE L’alcalde de Màlaga i candidat a la reelecció pel PP, Francisco de la Torre, en un míting dissabte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain