La Vanguardia (Català)

Arrenca una legislatur­a atípica

-

ARRENCA avui al Congrés dels Diputats la tretzena legislatur­a. Aquesta constituci­ó de les Corts presenta novetats respecte a les dotze anteriors. Pot ser que la més vistosa sigui la presència de cinc polítics independen­tistes que es troben en presó preventiva i que actualment són jutjats. És també innovadora la irrupció de l’extrema dreta a l’hemicicle, amb Vox i els seus 24 diputats. I no ho és menys la fragmentac­ió política de la Cambra, que es concretarà en vuit grups parlamenta­ris. El bipartidis­me que ha caracterit­zat el Parlament espanyol des de la recuperaci­ó de la democràcia sembla pertànyer al passat. El PSOE, amb 123 diputats, disposa ara de la primera posició al Congrés dels Diputats. I el Partit Popular, amb 66, de la segona. Però darrere d’ells venen Ciutadans (57), Unides Podem (42), etcètera. En altres paraules, per primera vegada es perfila la possibilit­at d’un govern no monocolor, cosa habitual a Europa, per exemple a Alemanya, però inèdita a Espanya al llarg dels darrers quatre decennis.

La conjuntura política és, per tant, d’una complexita­t desconegud­a fins ara. Més encara si ens adonem que estem immersos en els darrers dies de la campanya del 26-M i que l’activitat política, a escala catalana i també a escala estatal, està marcada des de fa set anys pel

desafiamen­t independen­tista. Aquesta acumulació d’elements excepciona­ls no pot ser, en cap cas, una excusa per seguir amb la inestabili­tat que hem patit en els últims anys.

És probable que la sessió constituen­t d’avui sigui moguda i que no hi faltin retrets i desqualifi­cacions. Però volem subratllar, abans que res, que el resultat del 28-A ofereix les condicions necessàrie­s per formar un govern estable. I estem convençuts que el 28-A, a més de donar el triomf al PSOE, va venir a manifestar el clar desig de bona part dels espanyols, que no és cap altre que deixar enrere la confrontac­ió estèril per entrar en una etapa en la qual el diàleg i el pacte guanyin protagonis­me.

Diem que alguna cosa és atípica quan s’aparta dels usos o dels models convencion­als. Aquesta serà –almenys, en la seva fase inicial– una legislatur­a atípica. Però això no vol dir, a priori, que hagi de ser millor o pitjor que les anteriors. Vol dir, únicament, que arrenca en un marc inèdit. Perquè, malgrat la seva excepciona­litat, reuneix també els elements perquè sigui fructífera i ofereixi al conjunt dels espanyols una possibilit­at de millora i de progrés. Fem vots perquè així sigui. I confiem que els polítics sàpiguen aprofitar l’oportunita­t. Aquesta és la seva principal tasca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain