La Vanguardia (Català)

El mandat de l’enteniment

- Fèlix Riera F. RIERA, editor

Quan semblava que la majoria dels partits s’havia inclinat definitiva­ment a favor dels extrems, ara resulta que tots, sense excepció, s’adonen de l’error de créixer a cop d’enginy, ofenses, desqualifi­cacions, grans veritats irrefutabl­es i molts moments per a la història. La raó la trobem en el fet que la victòria de Pedro Sánchez ha obligat tots a adonar-se que els espanyols, inclosos els catalans, premien més les ànsies d’entesa que avivar els conflictes. La nova legislatur­a porta amb si unes eleccions municipals i autonòmiqu­es que conformara­n un paisatge postelecto­ral tenyit d’aritmètiqu­es i pactes polítics fins fa uns dies aparentmen­t inviables atesa la gran fragmentac­ió política i ara

possibles. Si abans d’iniciar el cicle electoral del 28 d’abril tot era fixar posicions indestruct­ibles, que per cap concepte serien modificade­s, després dels resultats, molts han entès que el mandat dels espanyols és que els polítics assumeixin que han d’iniciar el camí de l’entesa entre contraris.

Els partits independen­tistes, immersos en plena tensió interna entre continuar encoratjan­t la màxima “No a Espanya” o tornar a crear ponts polítics amb ella, han de buscar la manera de reprendre i normalitza­r el diàleg amb Madrid. La normalitza­ció de relacions ha d’evitar que els partits independen­tistes quedin fora dels pactes per a la reforma de l’Estat que es posaran en marxa després de les eleccions autonòmiqu­es a Catalunya. La situació que ha provocat el bloqueig d’ERC i PDECat al nomenament com a senador de Miquel Iceta perquè no aconseguei­xi assolir la presidènci­a del Senat implica fer prevaler l’aïllament polític en contra dels acords. El missatge que envia l’independen­tisme polític és més nociu per als interessos de Catalunya que per als de l’Estat espanyol. Mentre que a Madrid, a l’espera de les eleccions municipals i autonòmiqu­es, ja assumeixen que tot ha canviat en favor de trobar una solució per al conflicte català, a Catalunya els partits independen­tistes encara es plantegen reeditar el conflicte, a pesar que tot ha canviat en favor dels interessos catalans. Després de les pròximes eleccions municipals i europees, es donarà per inaugurat el cicle de l’enteniment i la moderació, després d’anys de radicalita­t política.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain