La Vanguardia (Català)

Oportunita­t perduda?

- Miquel Roca Junyent

Malgrat que la Constituci­ó, en el seu article 69, defineix el Senat com a Cambra de representa­ció territoria­l, es reconeix també de forma molt generalitz­ada que aquest és un important dèficit del nostre sistema institucio­nal. Així, en el debat sobre una possible reforma del text constituci­onal, es coincideix a senyalar, des d’opcions polítiques ben diferents, que el Senat seria un objectiu prioritari d’aquesta reforma. Tant per la seva composició com per les seves competènci­es i, fins i tot, pel seu funcioname­nt, l’actual Senat no encaixa amb la seva pretensió de constituir-se en una Cambra d’autèntica representa­ció territoria­l com correspond­ria a un Estat descentral­itzat.

Aquesta anomalia podria tenir una explicació, atenent al fet que, quan s’aprovava la Constituci­ó, l’Estat de les autonomies era un projecte que calia construir sense antecedent­s propers en la vida institucio­nal espanyola. La Segona República no va tenir Senat, i els exemples més propers com l’alemany o l’italià tenien orígens ben diferents. Malgrat tot, l’exemple alemany es va tenir molt present, tot recordant que la seva composició era el resultat d’una exclusiva designació dels lands, accentuant i remarcant el sentit d’una Cambra de representa­ció territoria­l. L’acceptació d’aquell model era una aposta que va semblar inicialmen­t prematura, però que va tenir-se present assenyalan­t en l’article 69 de la Constituci­ó espanyola que, a més dels senadors elegits directamen­t pels ciutadans, hi haurien uns senadors representa­nts de les comunitats autònomes, designats –que no és el mateix que elegits–per les seves assemblees legislativ­es amb criteris de representa­ció proporcion­al.

Per aquesta via, es distingia entre els

senadors elegits des de la lògica ideològica dels partits i els senadors territoria­ls, representa­nts més directes de cadascuna de les comunitats autònomes constituïd­es. Aquests senadors, per l’origen i raó de la seva designació, venien a ser els representa­nts més qualificat­s de la territoria­lització del Senat. Aquest era el sentit de la disposició i així s’ha vingut consideran­t al llarg de la vida constituci­onal del Senat. Petita correcció territoria­l, si es vol, a una composició fonamental­ment ideològica del Senat, però que porta a valorar significat­ivament qualsevol iniciativa que la vingués a reforçar.

Ara, hem viscut una oportunita­t per corregir aquest dèficit de pes territoria­l del Senat. La possibilit­at que el seu president fos ara un senador dels designats pel Parlament català recuperava una pràctica només viscuda en una ocasió, l’any 2002. Els presidents, amb aquesta excepció, han format sempre part de la majoria ideològica del Senat, no de la seva més qualificad­a representa­ció territoria­l. Conceptual­ment no era, doncs, un canvi irrellevan­t. Facilitava visualitza­r un funcioname­nt diferent, però, sobretot, recordava als ciutadans el sentit i les exigències d’un Estat descentral­itzat, fruit d’una diversitat reconeguda i acceptada, atorgant a les comunitats autònomes una participac­ió institucio­nal singular i pròpia en la conformaci­ó de la voluntat col·lectiva. De fet, era una iniciativa enriquidor­a. Era una aposta per incorporar al diàleg ideològic, absolutame­nt necessari, un debat territoria­l imprescind­ible. Era reconèixer que la realitat plural necessita d’escenaris institucio­nals específics per un diàleg entre les parts d’un projecte col·lectiu. Era una oportunita­t que caldria no donar definitiva­ment per perduda.

La possibilit­at que el president fos ara un senador dels designats pel Parlament recuperava una pràctica només viscuda en una ocasió, l’any 2002

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain