La Vanguardia (Català)

Perills i salvacions

- Miguel Ángel Aguilar

On hi ha perill, creix el que ens salva”, diu el famós vers de Hölderlin que, invertit, es llegiria com “on és el que ens salva, també creix el perill”. A Pedro Sánchez, dotat d’una sorprenent baraca, li ha funcionat fins ara la primera versió, encara que el problema sorgiria si s’interrompé­s la sèrie de los

jueves, milagro, i estem ja advertits que l’èxit no és mai definitiu, que la seva explotació indefinida deriva en absolut desastre i que la sort no està garantit que sempre hagi d’afavorir-lo.

Mentrestan­t, els independen­tistes potser han subestimat la capacitat de l’actual sistema polític espanyol per incorporar la pulsió transgress­ora per ells protagonit­zada. De manera que vam veure ahir els qui van promoure el referèndum il·legal de l’1-O i la subsegüent declaració unilateral d’independèn­cia compareixe­nt amb gran aparell mediàtic per presentar al Congrés la credencial expedida per l’administra­ció electoral, emplenar la seva declaració d’activitats conforme a la llei i retirar les seves actes de diputats.

La condició plena de diputats l’adquiriran avui quan facin, en la sessió constituti­va, la promesa o jurament d’acatar la Constituci­ó. A partir d’aquí queden obligats a efectuar en el termini de dos mesos la declaració notarial dels seus béns patrimonia­ls i d’aquelles activitats que els proporcion­in o puguin proporcion­ar ingressos econòmics, d’acord amb l’article 18 del reglament de la Cambra. Declaració que posaran a disposició de la comissió de l’Estatut dels Diputats quan se’ls requereixi.

Sabem que el que commou no ha de ser veritat necessària­ment, però també que a la veritat li tanquem la porta mentint. En tot cas, l’ofici remès pel magistrat Manuel Marchena, president de la Sala del Suprem que està jutjant els del procés, entén que el Congrés ha d’activar l’article 21.2 del reglament per a la suspensió dels diputats amb ordre de processame­nt ferma i en presó preventiva. En aquest sentit, l’article 384 bis de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal estableix també que el processat per rebel·lia quedarà automàtica­ment suspès en l’exercici de la seva funció o càrrec públic. Senten la bronca?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain