La Vanguardia (Català)

María Jiménez, revelacion­s d’una vida dura mentre continua a l’UCI

L’artista, que tenia previst gravar un disc nou, continua greu a l’UCI

- BEGOÑA CORZO

Molts anys allunyada dels escenaris. Molts problemes de salut. Moltes amargors i, tot i això, María Jiménez, als 69 anys, estava preparada per tornar a gravar un disc i actuar. Almenys això confessava aquest divendres a Bertín Osborne a Mi casa es la tuya. Al seu colorista i morú domicili de Chiclana de la Frontera, l’artista es mostrava il·lusionada amb reprendre la seva carrera. Amb problemes de mobilitat, resultat de “tants anys de dur talons”, va fer gala del seu humor desacomple­xat i la seva desimboltu­ra. Però aquest programa, que l’havia de tornar a l’actualitat i en el qual va desgranar episodis molt durs de la seva vida, ha coincidit amb problemes de salut greus de l’artista, que, quan es va tancar aquesta edició, continuava molt greu a l’UCI de la clínica San Rafael de Cadis.

La cantant de Triana va ser operada el 2 de maig d’una obstrucció intestinal i, tot i que semblava que evoluciona­va favorablem­ent, el seu estat de salut s’ha anat agreujant. No han estat poques les desgràcies que ha afrontat una de les artistes més atrevides de finals dels setanta. Aquella que va escandalit­zar amb sensualita­t i desimboltu­ra l’Espanya postfranqu­ista però que, quan va ser convidada a una recepció al Palau Reial, va passar “molta vergonya” passejant del braç del rei Joan Carles: “Jo no donava crèdit, una persona com jo amb un rei. Quin acaloramen­t. És la persona que m’ha impression­at més”.

Nascuda el 3 de febrer del 1950 al barri sevillà de Triana, María Jiménez no va saber fins molts anys després que un quart de la seva sang és gitana. El pare va renegar de l’avi Baltasar, el gitano que s’havia jugat l’àvia en una partida de cartes. I que la va perdre. La dona li va donar cop de porta, com també va haver de fer María Jiménez amb 17 anys, embarassad­a i sospitada pel xicot: “Jo li vaig dir: ‘Doncs si creus que no és teva, oblida’t de la nena, no vinguis més’”, recordava al programa. Va ser Lola Flores, companya de tablaos, qui va endevinar que estava embarassad­a, abans fins i tot que ho hagués sospitat la mateixa María. La família la va ajudar a criar la petita Rocío, que va morir el 1985, amb 17 anys, en un accident de trànsit. La narració dels detalls de la mort de la filla va ser l’únic moment d’ensorramen­t de l’artista al programa.

Amb Pepe Sancho, que va morir el 2013, va viure dos casaments (es van tornar a unir després de la mort de la Rocío) i molta violència. Hi va haver tanta violència que Jiménez el va denunciar per maltractam­ents. I va guanyar. La cantant va confessar que els 22 anys que van estar junts van ser un calvari: “Era una convivènci­a enverinada. Era divertit al carrer, però a casa era un altre”. L’Alejandro, el fill que l’artista va tenir amb el mític Estudiante va ser més directe: “El pare ha marxat abans. Ho sento per ell perquè se n’ha anat sol, sense el primer fill, sense el segon fill, sense els amics, només amb la seva vídua...”, explicava. “Jo a aquella edat no era conscient què era el maltractam­ent. Però ara, amb 35 anys, li cantaria la canya al pare”. D’alguna manera ho va fer: el fill va ser qui va alertar la mare de la infidelita­t paterna a casa seva. “Llavors, se li va aixecar la bena dels ulls, el va denunciar i el pare va deixar de tenir contacte amb mi. Molta gent pensava que estava boja”, va confessar l’Alejandro, a qui li dol que “el pare no va valorar mai la mare, ni com a artista ni com a dona”.

A Calla, canalla (2002), les seves memòries, Jiménez es va atrevir a parlar de les humiliacio­ns sofertes. “En Pepe és un assassí covard que no va tenir pebrots per matar-me d’un cop i intenta fer-ho a poc a poc, tornant-me boja perquè sigui jo la que m’aparti”, va arribar a afirmar. Després de la ruptura s’ho va passar

“El pare no va valorar mai la mare, ni com a artista ni com a dona”, diu el fill de Pepe Sancho i la cantant

bomba col·laborant amb La Cabra Mecánica i va tornar a gravar després de deu anys de silenci, en un dels millors treballs que va fer: Donde más duele (Canta por Sabina).

Sancho va morir el 2013 als 68 anys. Tres dies abans María Jiménez li deia a l’Alejandro que patia càncer de mama. Després en va superar un altre de coll. Amb Bertín Osborne –que li va dir que quan ell tenia 18 anys “admirava la teva eròtica”– es queixava de dolor crònic de lumbars, però era feliç perquè havia abandonat el tabac. Explicava que la seva neta, Julia (3), que viu a Toledo amb l’Alejandro i la seva mare, la Danae, li demana que li enviï àudios cantant-li. Ara Jiménez, “sota intubació orotraquea­l i amb ventilació mecànica” ja no pot cantar, però el fill està convençut que “la rossa se’n surt, d’aquesta”.

 ??  ??
 ?? KCS/KCT/GTRES ?? María Jiménez al febrer a Sevilla
KCS/KCT/GTRES María Jiménez al febrer a Sevilla
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain