La Vanguardia (Català)

La campanya revifa el discurs sense pràctica de la Barcelona real

El temor de perdre atribucion­s dificulta la construcci­ó d’un autèntic govern metropolit­à

- SILVIA ANGULO

El Prat seria avui el que és si hagués depès d’un Ajuntament centralitz­at a Barcelona o seria més aviat com una de les banlieues de París? Aquesta és la reflexió que llança un alcalde metropolit­à, i no precisamen­t el de la ciutat esmentada, quan se li pregunta sobre si Barcelona ha de ser una metròpolis de 600 quilòmetre­s quadrats i de tres milions d’habitants. Recuperar així la vella i ara nova ambició de ser una potència econòmica que jugui a la lliga de les grans urbs i que elimini les barreres actuals entre municipis –les mentals per a molts ciutadans estan superades– per compartir solucions conjuntes a problemes comuns.

És una idea que cobra força dua rant la campanya electoral en els discurs dels candidats a l’alcaldia de Barcelona i també en el d’alguns dels alcaldable­s dels municipis de l’entorn metropolit­à. No en el de tots. Hi ha consens a implementa­r polítiques coordinade­s en diferents àmbits, però no en la cessió de competènci­es en nom d’un govern metropolit­à fort que decideixi per ells. Ara es comparteix­en serveis com l’aigua, el transport públic, la gestió de residus, i amb això es conformen.

Quaranta anys de democràcia han servit perquè els municipis de l’entorn deixin de ser ciutats marginals que acollien tot allò que Barcelona expulsava per convertir-se en una extensió d’ella. S’han construït una identitat pròpia de la qual no volen desprendre’s, i tampoc no és clar que la capital catalana vulgui liderar la transforma­ció en una gran metròpolis. Els 36 municipis comparteix­en els mateixos problemes d’habitatge, amb uns preus que han pujat a totes les localitats sense excepció; de mobilitat, amb la irrupció de les bicicletes o els patinets; i de contaminac­ió, amb un increment del trànsit privat o de mercaderie­s. Però n’hi ha poques, per no dir molt poques, idees comunes que superin els límits territoria­ls.

Un exemple del recel davant una possible pèrdua d’atribucion­s és la iniciativa que s’ha arribat a plantejar, però amb poc recorregut, sobre la creació d’un registre de sol·licitants d’habitatge protegit d’àmbit metropolit­à. És a dir, una única borsa que permeti la mobilitat residencia­l dels ciutadans dels 36 municipis que necessitar­ia grans dosis de solidarita­t. L’habitatge és un bé escàs que s’emporta gran part dels recursos dels ajuntament­s, i compartir-la no entra en els plans de totes les ciutats. Passa el mateix amb els recursos que destinen les localitats resoldre problemes socials de les seves ciutats.

Tampoc en qüestions de mobilitat, a part de l’actual gestió mancomunad­a del transport públic, no hi ha una visió conjunta sobre temes de gran transcendè­ncia com la implantaci­ó d’un peatge metropolit­à per reduir la contaminac­ió. Hi ha un cert acord a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, però falta la voluntat de l’Ajuntament. Per no parlar del fracàs de la implantaci­ó del Bicing metropolit­à, que no s’ha pogut o no s’ha volgut compartir amb Barcelona. O les diferents normatives que regeixen les bicicletes de lloguer o els patinets en un municipi i un altre.

Amb tot, els candidats a l’alcaldia de Barcelona reclamen, sense excepció, una Àrea Metropolit­ana coordinada i forta. En això, hi ha un gran consens. Les diferèncie­s, com en altres qüestions, apareixen en la manera d’aconseguir-ho. Per la candidata de BComú, Ada Colau, és més convenient parlar d’afrontar polítiques comunes per a una regió metropolit­ana de cinc milions d’habitants, mentre que la número dos de JxCat, Elsa Artadi, insta a incrementa­r el nombre de municipis que formen part de l’àrea per resoldre els reptes actuals. Manuel Valls proposa la figura de l’alcalde metropolit­à que ja funciona en altres grans metròpolis. Una iniciativa que comparteix amb l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que vol que els ciutadans puguin votar directamen­t un superalcal­de metropolit­à, una idea que difereix de la de Jaume Collboni, que planteja que cedir més competènci­es a l’Àrea Metropolit­ana.

La proposta d’Ernest Maragall passa per constituir un Consell de Cent amb més competènci­es, participac­ió ciutadana i reconeixem­ent de la Generalita­t. Finalment, Josep Bou desitja empoderar aquests municipis davant la Generalita­t i reclamar a l’Estat i també al Govern les infraestru­ctures promeses per aquestes ciutats.

Hi ha consens sobre la fortalesa de l’àrea, però no sobre la manera de potenciar-la

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La gran ciutat. Un turista que passi per la plaça Europa desconeix que es troba a l’Hospitalet de Llobregat i no pas a Barcelona
MANÉ ESPINOSA La gran ciutat. Un turista que passi per la plaça Europa desconeix que es troba a l’Hospitalet de Llobregat i no pas a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain