La Vanguardia (Català)

‘Photo finish’

- Enric Sierra

Si les enquestes l’encerten, diumenge a la nit serà d’infart, i caldrà mirar la photo finish per determinar qui és el guanyador o guanyadora que finalment es convertirà en alcalde o alcaldessa de Barcelona els pròxims quatre anys. Mai abans en democràcia els sondejos havien dibuixat un resultat tan incert a Barcelona ni havien vaticinat la possibilit­at d’un empat a tres, com està passant entre ERC, BComú i PSC. Per això ningú no s’atreveix a fer un pronòstic, perquè la victòria l’atorgaran un grapat de vots, potser menys dels 17.400 que el 2015 van donar l’alcaldia a Ada Colau. Els estrategs de campanya analitzen els sondejos molt detalladam­ent, barri a barri, i els pròxims dies veurem els candidats revisitant les zones que poden fer decantar la balança. L’ansietat dels quarters generals es nota en els missatges que aquestes últimes hores s’envien a militants i simpatitza­nts perquè vagin als actes electorals. Ahir mateix els comuns es van esforçar a omplir el míting a l’Eixample, el districte més poblat de la ciutat, feu convergent fa quatre anys i on ara els seguidors de Colau calculen que es juguen l’alcaldia.

“La cosa és entre Maragall i jo”, clama Colau als últims mítings. Reconeix que va segona als sondejos, i per això ha acceptat el cara a cara amb el seu rival.L’alcaldessa i el candidat d’ERC, Ernest Maragall, han entrat al cos a cos evitant qualsevol gest que avali els comentaris sobre un pacte secret de govern entre ells. Serà l’una o l’altre, però hi haurà acord entre ells després de les eleccions? Podria ser, però no serà immediat i dependrà de qui quedi primer. Colau, si guanya, oferirà l’acord tant als republican­s com als socialiste­s. És difícil que ERC l’accepti, perquè serien acusats de traïdors pels seus socis independen­tistes de Junts per Catalunya a la Generalita­t i al Parlament. Maragall, si venç, el més probable és que opti per un govern en solitari, com ja ha anunciat l’alcaldable republicà. D’aquesta manera, podria guanyar temps per veure si el resultat de diumenge i la sentència del judici als polítics independen­tistes desencaden­en un avanç electoral a Catalunya per a principis de l’any que ve.

Encara serà més difícil veure un pacte en què participin ERC i PSC. Les relacions entre aquestes dues formacions s’han enrarit a partir del veto dels republican­s al

Diumenge tindrem clar qui serà l’alcalde o l’alcaldessa, però trigarem a veure un govern fort

primer secretari dels socialiste­s catalans perquè fos designat senador autonòmic. Tampoc no hi ajudarà la decisió de la nova Mesa del Congrés dels Diputats de suspendre els diputats independen­tistes presos. Hi ha ferides obertes que trigaran a cicatritza­r mentre hi hagi polítics a la presó. Per això, ERC mantindrà mentre pugui la distància amb els socialiste­s tant a Barcelona com als parlaments català i espanyol. Una cosa semblant farà el PSC, que ha descartat un pacte amb els republican­s a la ciutat fins que rebaixin les seves pretension­s independen­tistes.

Irremeiabl­ement la qüestió sobiranist­a s’ha incorporat de ple a la campanya de Barcelona i marcarà els primers passos de la legislatur­a municipal. Diumenge a la nit tindrem bastant clar qui serà l’alcalde o l’alcaldessa, però tal com estan les coses trigarem a veure un govern fort per a Barcelona.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain