La Vanguardia (Català)

Esquerra vol concentrar el vot independen­tista

Ernest Maragall diu que estan a punt de “fer història” i demana als militants que no abaixin la guàrdia i es mobilitzin

- RAÚL MONTILLA Barcelona

“Barcelona té una oportunita­t històrica, una oportunita­t que no ha tingut en 80 anys, des de la Segona República: tenir un alcalde progressis­ta i republicà”. Aquest va ser un dels missatges que de manera més contundent va llançar ahir el candidat d’ERC, Ernest Maragall, en un freqüentat míting a la plaça de la República, al cor de Gràcia. I, per complir aquesta “oportunita­t històrica”, el candidat republicà va fer una crida a concentrar en la seva candidatur­a el vot progressis­ta però, sobretot, l’independen­tista, perquè Barcelona “tingui un Ajuntament que sàpiga què és l’1-O”.

Maragall ho va dir en un míting en què va abandonar la duresa que havia mostrat la setmana passada contra el PSC, en què ni va esmentar JxCat i en què amb prou feines es va referir a l’alcaldessa Ada Colau –l’encarregad­a de criticar-la va ser la número dos de la candidatur­a, Elisenda Alamany–. I és que ahir l’alcaldable republicà va exhibir, sobretot, independen­tisme i compromís amb aquesta idea. “Volem la celebració d’un referèndum”, va manifestar el candidat d’ERC, que va assegurar que ell és l’única possibilit­at que un alcalde independen­tista sigui al capdavant de l’alcaldia de la capital catalana. Sense matisos. Sense embuts. “No hi ha resignació, rendició ni marxa enrere. Esquerra no mercadeja amb els drets; no accepta el llenguatge fals dels càrrecs a les institucio­ns: volem dignitat i reconeixem­ent”, va apuntar Maragall. I, tot seguit, també va demanar als militants republican­s que no abaixin la guàrdia, que convencin els indecisos i al conjunt dels independen­tistes que volen que la ciutat tingui un alcalde que sàpiga “què vol dir la República Catalana” i “el valor afegit que Barcelona pot donar al país”. També a tots els progressis­tes que volen que la ciutat experiment­i una “transforma­ció” de debò. “Us demano que ens ajudeu a guanyar a l’Eixample, a Sants o a Nou Barris”, va reclamar Maragall, precisamen­t, al districte en què, a les eleccions generals, ERC va obtenir la seva victòria més contundent, amb un percentatg­e de vot d’un 28,3%. Va guanyar a 87 de les 88 seccions censals: només JxCat li va arrabassar la victòria en una. Una victòria republican­a en un districte on, a les eleccions municipals del 2015, qui es va imposar va ser CiU, amb un 26,5% dels vots, seguida de BComú (23,8%). Aleshores ERC va ser la tercera força, amb un14,1% dels vots.

“Tots teniu amics i contactes”, va apuntar l’alcaldable republicà, que també va parlar de Gràcia: “Hem de parlar de l’espai públic i de l’autoritat democràtic­a de l’espai públic”, per bé que el míting va ser una arenga a la mobilitzac­ió introduïda pel president del Parlament, Roger Torrent, que també va cridar a aprofitar la “doble oportunita­t històrica” que “un independen­tista arribi per primera vegada a l’alcaldia de Barcelona” i que “un pres polític arribi al Parlament Europeu”, en al·lusió a Oriol Junqueras.

Al matí, en un acte sense Maragall i liderat per la número dos de la llista, els republican­s van proposar de prolongar l’L4 del metro fins a la Sagrera, l’L1 fins a Badalona i avançar les obres de les línies L9 i L10. També van recordar la seva aposta per unir el tramvia per la Diagonal. Van insistir en la necessitat de millorar el transport públic amb l’objectiu que el trajecte entre qualsevol municipi metropolit­à i Barcelona no superi en cap cas la mitja hora.

Els republican­s volen prolongar la línia L4 del metro fins a la Sagrera i l’L1 fins a Badalona

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ernest Maragall ahir a punt de prendre la paraula a Gràcia després de la intervenci­ó de Roger Torrent
ÀLEX GARCIA Ernest Maragall ahir a punt de prendre la paraula a Gràcia després de la intervenci­ó de Roger Torrent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain