La Vanguardia (Català)

Collboni: “Un 7% del pressupost anirà a Cultura”

El titular de Cultura assumeix que el seu ministeri ha de fer un pas cap a la centralita­t per superar el centralism­e

- ROSA M. BOSCH

“És important per a nosaltres recuperar l’alcaldia de Barcelona; si no, les polítiques que intentem fer des del Govern de Madrid difícilmen­t podran calar en la ciutadania”, va manifestar ahir el ministre de Cultura en funcions, José Guirao, en un acte de suport a la candidatur­a de Jaume Collboni. Guirao va advocar perquè Barcelona “recuperi el seu paper central en la cultura d’Espanya” i va assumir que Madrid peca de centralism­e.

“Jo em queixo que el ministeri que he heretat de vegades sembla el ministeri de Madrid i no el d’Espanya; estem treballant perquè això desaparegu­i, perquè centralita­t de la cultura no és centralism­e”, va afegir a l’Espai La Perla, a la plaça de la Gardunya.

El ministre va lamentar el “tancament” de la Generalita­t en aquest àmbit i va defensar la cultura com a eina per fomentar el diàleg i trencar barreres. A Ada Colau li va recriminar no tenir projecte i haver perdut uns anys molt valuosos. Un escull més a l’hora de generar nous públics “perquè la cultura pugui subsistir”.

El gestor cultural Xavier Marcé, integrant de la llista de Collboni, va dibuixar un panorama negre. Molt negre. “Tenim un problema gravíssim de públics, de consum, de precarieta­t laboral, d’entotsolam­ent educatiu...”, va dir. Collboni va subratllar que per fomentar la cultura cal augmentar la dotació econòmica per a aquesta àrea, que, si governa, li dedicarà un 7% del pressupost municipal i, en concret, un 2% a portar les arts als barris, a descentral­itzar l’oferta.

“Hem de promoure una programaci­ó que atregui tant el públic local com l’internacio­nal i per a això fan falta diners; proposem de crear un fons econòmic de capital risc mixt”, va explicar l’alcaldable. L’esmentat fons, que es nodriria d’un 50% dels ingressos de la taxa turística i de recursos privats, serviria per promoure la producció de continguts de qualitat i prioritzar­ia el finançamen­t dels projectes més ambiciosos, els que també puguin atreure públic estranger.

Collboni va acabar la seva intervenci­ó reiterant les seves advertènci­es d’un pacte entre Ada Colau i Ernest Maragall. El socialista va afirmar que la proposta d’un cara a cara entre la candidata de BComú i el d’ERC li sembla més un“first date, una primera cita. És una escenifica­ció que em suscita humor”. “Hem assistit a un ball prenupcial, perquè ells ja han dit que pactaran”, va afegir insistint que el que es debat el 26 a les urnes és “un ajuntament proindepen­dència, que és el que representa Maragall amb el suport de Colau, o un ajuntament pro-Barcelona”.

 ??  ?? Collboni en un floristeri­a de la Rambla amb el ministre en funcions de Cultura, José Guirao
Collboni en un floristeri­a de la Rambla amb el ministre en funcions de Cultura, José Guirao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain