La Vanguardia (Català)

L’últim servei, a casa

Xavier Sabaté, regidor, senador, diputat i conseller, torna com a candidat a l’alcaldia del seu poble, Flix

- Flix

Xavier Sabaté (Flix, 1953) és un dels polítics del PSC de Tarragona amb un recorregut més llarg. Als 65 anys, ja retirat políticame­nt des d’en fa cinc i treballant al port de Barcelona com a responsabl­e de projectes de medi ambient, ha decidit

tornar per intentar ser l’alcalde de Flix (Ribera d’Ebre). “Em presento perquè tinc la il·lusió de fer coses per al meu poble; vaig néixer aquí, i Flix és a l’UCI, amb baixa població i poca feina, amb l’escola i l’institut en perill de supervivèn­cia”, assegura Sabaté.

Diu que se sent atret pel repte d’intentar aportar a casa l’experiènci­a i també la seva gran passió, les energies netes. Flix, municipi de 3.500 habitants que pateix des de fa anys el desmantell­ament de la indústria química i tem el final no gaire llunyà de la nuclear de la veïna Ascó, s’ha de reinventar si no es vol continuar apagant.

“M’agradaria ajudar amb tot el que estic fent profession­alment des que em vaig allunyar de la política; seria fantàstic poder contribuir a la transició energètica, una de les oportunita­ts de futur perquè Flix reviscoli”, destaca.

El també exdiputat i senador assegura que no torna atret per cap butaca. “Per a mi la política és una etapa passada; no m’atreu el càrrec, és una actitud d’activisme cívic. Si no estigués convençut que puc ajudar, no tornaria; vull contribuir a atreure inversions. I, si no puc ser alcalde i em toca estar a l’oposició, la meva actitud serà la mateixa”, avança.

Sabaté ja té al cap fins i tot un projecte concret per intentar animar la malmesa economia local: municipali­tzar la central hidroelèct­rica de Flix, després de 75 anys d’explotació privada. “Ens podem convertir en una empresa d’energia local amb agents impulsors de la transició energètica, amb les energies renovables”, diu entusiasma­t.

El seu germà, Antoni Sabaté, que va morir fa un any, va ser 16 anys alcalde de Flix, i el seu pare, Ramon, regidor. Ell ha estat regidor a Tarragona, on viu, senador i diputat al Congrés i al Parlament, i també vuit mesos conseller de Governació (2006) amb Pasqual Maragall i delegat de la Generalita­t a Tarragona (2007-2010). Les urnes diran si al seu llarg currículum polític hi pot afegir que també és alcalde del seu poble.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain