La Vanguardia (Català)

Més enllà de l’espai cultural

Museus i bibliotequ­es són exemples de política cultural explícita que, per sort per la ciutat, atreuen tant els turistes com els usuaris locals

- SERGI PÀMIES

Sotmesos a la pressió d’una sacralitza­ció institucio­nal emfàtica, els equipament­s culturals viuen amb l’estrès de no saber si podran satisfer les expectativ­es que se’ls atribueix. Recordo l’humorista Pierre Desproges, que en plena febre constructo­ra socialista dels vuitanta prevenia el ministre Jack Lang de no patir una incontinèn­cia ministeria­l en forma d’equipament­s de dimensions diarreique­s. No ens enganyem: a les grans ciutats els equipament­s culturals són refugis o, com a màxim, dispensari­s de l’ànima. Quan la hiperactiv­itat exterior d’una ciutat propensa a un caos de normatives massivamen­t incomplert­es es torna insuportab­le, ens queden les bibliotequ­es i els museus per recuperar la confiança en l’espècie humana i una forma civilitzad­a de silenci.

El factor que dispara els neurotrans­missors de la confiança és la cultura entesa com a gran superfície capaç de fagocitar qualsevol activitat humana. Exemple: el Museu de la Xocolata (entrada adulta sense bonificaci­ons, 6 euros). És tan petit que potser s’hauria de conformar amb la considerac­ió de col·lecció encara que, en pocs metres quadrats, proposa un passeig fascinant per la història de la xocolata. Això inclou els deliris de grandesa arquitectò­cures nics d’uns quants mestres pastissers indígenes, virtuosos de la mona com a màxim reclam. En el moment de comprar l’entrada, em pregunten d’on soc, en anglès, potser perquè acaba d’entrar un matrimoni jove australià. L’entrada, original, és una peça de xocolata que els clients devorem d’immediat, per si de cas. Ens proporcion­a l’energia suficient per enfrontar-nos a la concepció fallera de la xocolata museística, encarnada en reproducci­ons de la Sagrada Família, Messi, els dracs de Joc de trons, Kubala o unes rèpliques kitsch de Don Quixot o del poble dels barrufets.

La història del cacau ens contempla. I, a l’entrada i a la sortida, una frase solemne que deu tenir algun sentit ocult però que, a hores d’ara, encara no entenc. A veure si vostès són més perspicaço­s: “No podem convertirn­os en el que volem ser, romanent en el que som”. Potser és un missatge electoral encriptat, prou ambigu per satisfer les obsintenci­ons dels alcaldable­s sortints i dels entrants.

Si al Museu de la Xocolata l’espai es reduïa en proporció a una màxima concentrac­ió de cacau, a la biblioteca Jaume Fuster (situada a la part alta de la plaça Lesseps) la monumental­itat és explícita i té tres dimensions. L’espai està concebut amb la idea que val més que en sobri que no pas que en falti. L’èxit de l’equipament és absolut. Situat en una zona maleïda del mapa, que ha convertit Lesseps en el precedent de la màxima incomodita­t després de la plaça de les Glòries, la biblioteca ha resolt algunes contradicc­ions urbanístiq­ues i sociològiq­ues del barri.

La idea de refugi i casa d’acollida per a passavolan­ts ociosos, gairebé de centre de dia encobert, s’aprecia des del vestíbul. A banda de les bústies de retorn de llibres i publicacio­ns, hi ha una sala de lectura i ordinadors idònia per refer-se de les diferents situacions d’angoixa itinerant que propicia Barcelona. Dues possibilit­ats: taula, per aquells als quals ens agrada obrir el diari amb comoditat, o butaca, ocupats per jubilats (un dels quals ha triat el TimeOut). Les condicions d’habitabili­tat són clares: silenciar els mòbils i no menjar ni beure.

La tranquil·litat que es respira en aquesta sala contrasta amb el frenesí acumulat als taulells d’anunci. És un termòmetre social i cultural infal·lible, que funciona per acumulació. Els conceptes taller, cicle, activitats, voluntaria­t, concert, projecció i espai conviuen en aparent harmonia i competeixe­n contra ofertes d’equips de futbol sala, bancs de temps, jocs florals per a la gent gran i itineraris culturals. Pregunto: ¿es pot considerar itinerari cultural anar al lavabo d’una biblioteca tan competent com aquesta? Al tauler també hi ha anuncis pròpiament dits, en què s’intercanvi­en ofertes i demandes d’habitacion­s, de professors d’idiomes, de dones de fer feina o de passejador­s de gossos. L’enunciat d’una xerrada de l’Aula de Salut m’interpel·la amb un magnetisme satànic: Pastilles, les justes.

Tancant els ulls i serrant les dents, em teletransp­orto a Sant Andreu, atret pel potencial de la biblioteca Ignasi Iglésias, que forma part del concepte Can Fabra. A l’entrada, hi ha una exposició esplèndida del ninotaire Joma (Josep Maria Rius), que organitza l’obra a través de noms propis i referèncie­s temporals presentade­s amb la idea botànica de boscos i arbres. En comparació amb l’oferta de la plaça Lesseps, aquí s’observa un predomini d’activitats musicals, potser perquè a la tercera planta hi ha el Taller de Músics. És una institució genuïnamen­t barcelonin­a que resumeix l’abisme absurd que han mantingut els poders municipali­stes i la Generalita­t. Per l’oficialism­e de la Generalita­t, el director del Taller, Lluís Cabrera, és un pirata subversiva­ment flamenc poc disposat a sotmetre’s a les inèrcies que han marcat part de la política (?) cultural (?) dels últims anys. Per reacció, s’ha creat un espai alternatiu amb les seves pròpies inèrcies i temptacion­s de capelletes. També s’observa –em comenta un alumne– un cert efecte Rosalía, que genera un efecte crida i rejoveneix de manera paritària la curiositat per la institució.

Sec a la zona de còmics, encara impression­at per una màquina de preservati­us que me n’ofereix tres a canvi d’un euro i mig. Agafo el Mundo Deportivo i m’empasso els rumors sobre fitxatges en un context monumental, que tant de bo fos l’expressió d’una inquietud cultural autèntica (quan se’n constata l’ús que se’n fa) però que hauria de tenir continuïta­t més enllà d’aquestes parets. Penso en André Malraux, quan deia que els museus han de confrontar metamorfos­is i constato que, igual que la frase del Museu de la Xocolata, no sé què vol dir.

L’espai de la biblioteca està concebut amb la idea que val més que en sobri que no pas que en falti Els conceptes taller, cicle, activitats, voluntaria­t, concert, projecció i espai conviuen en aparent harmonia

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Silenci
Museus i bibliotequ­es com la Ignasi Iglésias són dels pocs espais que ens permeten recuperar la confiança en l’espècie humana
ÀLEX GARCIA Silenci Museus i bibliotequ­es com la Ignasi Iglésias són dels pocs espais que ens permeten recuperar la confiança en l’espècie humana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain