La Vanguardia (Català)

‘La voz kids’ de Rússia repeteix la final per un atac de bots

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Frau. Això és el que va ser la votació per SMS a la final de la sisena temporada de la versió russa de La voz kids, celebrada el 26 d’abril. La investigac­ió de l’empresa de cibersegur­etat Group-IB la setmana passada va confirmar allò que molts sospitaven i, en una decisió sense precedents, el Primer Canal ha anul·lat els resultats i ha decidit repetir la final aquest 24 de maig.

Les sospites, les protestes i les reclamacio­ns es van convertir en un escàndol quan Mikel·la Abràmova, de 10 anys, va guanyar amb un 56,5% dels vots emesos per telèfon. Pocs es creien que hagués cantat no millor, sinó molt millor que els altres dos nens de la final. El segon, Erjan Maksim, va obtenir un 27,9%. A més a més, a Abràmova l’havien eliminat en una ronda anterior i va tornar al programa després d’una fosca repesca.

Mikel·la Abràmova és filla de la popular cantant Alsou, segona al concurs d’Eurovisió del 2000 a Estocolm, i de l’empresari Ian Abràmov, a més de neta, per línia materna, d’un magnat del petroli, Ralif Safin.

A més de les denúncies a les xarxes socials perquè Alsou i altres artistes consagrats havien demanat obertament el vot per a la seva filla, els fets van adquirir dimensions d’escàndol nacional quan hi va intervenir l’estrella més popular de la cançó pop russa, Al·la Pugatxova, que va criticar el que havia passat i va reunir i premiar pel seu compte la resta de participan­ts.

El Primer Canal va anunciar una revisió dels resultats, que va encarregar a l’empresa de cibersegur­etat Group-IB. Aquest estudi ha determinat que s’havien fet servir més de 300 números de telèfon d’un únic operador per enviar més de 8.000 vots. En el moment de la investigac­ió, aquests números ja no eren operatius. També es va fer servir aquest mateix nombre de bots informàtic­s per automatitz­ar 30.000 trucades.

Després de lliurar els primers resultats a Talpa Media, l’empresa holandesa que té els drets de La voz, s’ha decidit repetir la final. En un comunicat, el Primer Canal diu que aquest programa té com a objectiu “brindar als participan­ts una experiènci­a positiva i, sense cap dubte, els nens no han de ser responsabl­es d’accions que no han pres ells”. A més, ha promès que la pròxima temporada s’actualitza­rà el sistema de votació a fi d’evitar que es repeteixi aquesta situació.

Els programes informàtic­s van replicar centenars de vots per afavorir la filla d’una coneguda cantant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain