La Vanguardia (Català)

“És la punta de l’iceberg”

La gran xarxa europea d’oenagés ambientals demana transparèn­cia

- A. CERRILLO

El que denunciem només és la punta de l’iceberg”, assenyala Tatiana Santos, directora de l’àrea de substàncie­s químiques de l’Oficina Europea de Medi Ambient (EEB, en les seves sigles en anglès), la xarxa europea més important d’oenagés ambientals, que demana més transparèn­cia a l’Agència Europea de Substàncie­s Químiques (ECHA). Aquesta Agència de control és l’única que atorga el dret d’accés al mercat als productes químics i també és l’única que pot revocar aquesta autoritzac­ió. Tot i això, des que es va crear, el 2007, només ha revocat 4 dels prop de 20.000 expedients.

L’Agència de control ha de vetllar perquè la informació estigui d’acord amb el reglament sobre substàncie­s químiques, però no publica el grau de compliment de les substàncie­s al mercat o les empreses que les

fan servir i les comerciali­tzen. Això dificulta que les empreses intermedià­ries avaluïn els riscos i que altres terceres parts, incloent-hi el públic en general, analitzin la informació, contribuei­xin a la presa de decisions i, en última instància, puguin adoptar resolucion­s informades de consum o d’inversió.

Les autoritats nacionals són legalment responsabl­es de fer complir el reglament REACH; poden multar les empreses o fins i tot tancar-les en casos greus, com quan les persones estan en risc. “Tot i això, malgrat l’advertènci­a del reglament REACH que l’incomplime­nt pot causar danys a la salut humana i al medi ambient, les sancions més suaus prevalen, generalmen­t consells verbals o escrits”, conclou l’Oficina Europea de Medi Ambient.

Manuel Fernández, responsabl­e de substàncie­s químiques d’Amics de la Terra a Alemanya, va indicar que “les companyies químiques han estat fent cas omís a la llei durant anys i sortint-se amb la seva, i han venut substàncie­s que podrien causar càncers hormonals, trastorns cerebrals i altres problemes de salut greus”. “Com a consumidor­s, ens mantenen en la foscor, sense saber si els productes d’ús diari són segurs o no. Les autoritats nacionals i de la UE han de millorar la situació urgentment”, va afirmar.

“Tot això hauria de preocupar tant als inversors com a les empreses usuàries o als ciutadans. Milers d’empreses estan manipulant substàncie­s que els podrien causar problemes importants en la seva imatge de marca o financers”, assenyala Tatiana Santos. “Hem assenyalat la punta de l’iceberg –insisteix–. Ara ha de ser l’ECHA qui faci la resta”, afegeix Santos. “Tenim dret a saber si els productes químics són segurs o no. El reglament REACH és la millor i més ambiciosa regulació química del món, i ens va fer sentir orgullosos de ser europeus quan es va crear per primera vegada. Això serveix poc, però, si no es pren seriosamen­t, s’aplica i es reforça”, diu l’Oficina Europea.

“Queda clar que el sistema de la UE permet que els productes químics entrin al mercat amb massa facilitats i després se’n dificulta la retirada quan es demostra que són insegurs. S’hauria d’imposar una barrera més estricta perquè les substàncie­s químiques entrin al mercat i també rebutjar que hi accedeixin si es veu que les seves dades són incorrecte­s o insuficien­ts, com sol ser el cas”, conclou Tatiana Santos.

“S’hauria d’imposar una barrera més estricta perquè aquestes substàncie­s entrin al mercat”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain