La Vanguardia (Català)

Falten 1.300 milions d’euros a l’any per posar al dia els serveis socials

- CELESTE LÓPEZ

Els serveis socials, que, en definitiva, són els que més afecten la ciutadania i l’instrument per combatre la desigualta­t, no s’han recuperat de la crisi econòmica des del 2011. Després d’uns anys devastador­s aquesta última legislatur­a, tot i això, l’àrea social va adquirir més notorietat per part de la classe política, que va millorar notablemen­t tant la inversió com el nombre de persones ateses. De totes maneres, els esforços encara són insuficien­ts. Faria falta injectar 1.300 milions d’euros anuals per igualar l’esforç del 2010, any en què les administra­cions van destinar un 1,68% del PIB al sector, davant l’1,57% del 2018, segons l’índex DEC, elaborat per l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials.

Aquest índex revela que els dos primers anys de la legislatur­a passada la situació dels serveis socials van millorar, però no per l’esforç de l’administra­ció estatal, sinó per les locals i les regionals, que són les que realment sostenen el sistema: una quarta part de la despesa procedeix de l’esforç local (25,1%); un 61,4%, de l’autonòmic, i un 13,5%, de l’Estat, l’únic nivell que encara no ha recuperat les retallades.

El que tampoc no ha canviat han estat les diferèncie­s territoria­ls, que continuen sent enormes. Segons l’informe DEC, el País Basc, Navarra i Castella i Lleó continuen tenint la millor qualificac­ió en matèria de serveis socials, mentre que Madrid és la que té les pitjors, seguida de Múrcia, València i les Canàries (malgrat que aquestes dues últimes registren millores significat­ives).

Però la bretxa territoria­l hi és: les administra­cions del País Basc destinen més del doble d’inversió per habitant i any en serveis socials (703 euros) que Múrcia, amb només 297, mentre que el percentatg­e del PIB regional que Extremadur­a destina a serveis socials (2,594%) és 2,5 vegades superior al que hi destina Madrid (1,007%).

Aquestes diferèncie­s també s’aprecien en prestacion­s i serveis a la ciutadania. Així, a Navarra hi ha un profession­al dels serveis d’atenció primària per cada 890 habitants, mentre que a Madrid aquesta ràtio es multiplica per deu, amb un profession­al per cada 8.354 habitants. Un 13,6% de la població potencialm­ent dependent a Castella i Lleó rep atencions de la dependènci­a, mentre que aquest percentatg­e cau fins a un 5,41% a les Canàries.

Els autors de l’informe creuen que l’“embús” més gran es crea en l’atenció a la dependènci­a, i demanen que sigui un camp essencial en la nova legislatur­a que comença.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain