La Vanguardia (Català)

Un tribunal ordena que Lambert torni a ser alimentat

Hores abans, Macron havia acceptat sedar i no mantenir amb vida el pacient

- París. Correspons­al EUSEBIO VAL

El cas de Vincent Lambert, el pacient francès en estat vegetatiu, va donar un gri brusc a última hora de la nit d’ahir. Un tribunal d’apel·lacions de París va ordenar als metges de l’hospital de Reims on Lambert està internat que tornessin a alimentar i hidratar artificial­ment el malalt immediatam­ent, per respectar la recomanaci­ó del Comitè Internacio­nal dels Drets de les Persones Discapacit­ades. Aquest organisme de l’ONU, les decisions del qual no són vinculants, havia demanat temps –sis mesos– per analitzar a fons el cas.

La decisió del tribunal parisenc va esmenar la plana a altres tribunals i al mateix president de la República, Emmanuel Macron, qui hores abans havia rebutjat intervenir. Macron va donar suport obertament la decisió dels metges i de l’esposa de Lambert, segons els quals aquest home de 42 anys, víctima d’un greu accident de trànsit el 2008, pateix un “acarnissam­ent terapèutic” perquè les seves lesions cerebrals són irreversib­les. “No em correspon”, es va justificar el president en un missatge en el seu compte de Facebook, i va recordar que el procedimen­t en curs es fa “de conformita­t amb les nostres lleis”. Macron va tractar de mesurar bé les seves paraules, mostrant comprensió pel difícil dilema ètic i evitant ferir la part de la família –entre ells els pares de Lambert, catòlics molt conservado­rs– que es van oposar per tots els mitjans a que el malalt deixés de rebre aliment i líquid i que, ahir a la nit, estaven eufòrics per la seva victòria. El president, al contrari, havia recordat que l’esposa, tutora legal, estava d’acord amb la decisió de la metgessa i compartia l’opinió que mantenir-lo amb vida en aquestes condicions és “una obstinació irracional”.

El Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, tampoc no havia admès un últim recurs dels advocats de la família. Es va ratificar en la seva decisió anterior, que convalidav­a la sentència judicial francesa, al·legant que no havia sorgit cap fet nou. El tribunal d’apel·lacions de París capgiraria completame­nt el cas en poques hores.

Des del Vaticà, a través d’un tuit, el papa Francesc es va referir, sense esmentar-lo, a Lambert. “Preguem per tots els que viuen en una situació de greu discapacit­at –va escriure Jorge Mario Bergoglio–. Protegim sempre la vida, do de Déu, des del seu inici fins al seu final natural. No cedim a la cultura del descart”. Al retuitejar el missatge, el portaveu de la Santa Seu, Alessandro Gisotti, va ser més explícit i va afegir: “Preguem per Vincent Lambert”.

En L’Osservator­e Romano, el diari oficial de la Santa Seu, va aparèixer un article d’un sacerdot, Roberto Colombo, professor de Medicina i Cirurgia, en el qual afirmava que Lambert no és un home en el final de la vida ni està connectat a un respirador artificial, per la qual cosa deixar d’alimentar-lo “és inacceptab­le i indigne d’una societat fundada en el respecte i l’acollida a la vida de tots”.

La mare de Lambert, Viviane, que havia acusat els metges d’actuar com els nazis, va declarar ahir a la nit que tornava a creure en la justícia.

Els pares, que van rebre el suport del Papa, saluden eufòrics la pròrroga de vida per al seu fill

 ?? BENOIT TESSIER / REUTERS ??
BENOIT TESSIER / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain