La Vanguardia (Català)

Sobre la no-violència (I)

- Josep Maria Ruiz Simon

Si es fes una llista dels llibres més útils publicats durant l’últim mig segle, De la dictadura a la democràcia (1993), de Gene Sharp, seria al top ten. Sempre n’hi ha que troben convenient provocar un canvi de règim o engegar un procés d’independèn­cia. I, des que apareixen, els que volen organitzar aquests processos disposen d’un manual d’instruccio­ns per planificar les batalles que els haurien de permetre aconseguir els seus objectius estratègic­s i formar els activistes que hi haurien de participar com a soldats. El fet que aquest manual també incorpori una llista amb 198 mètodes d’acció i persuasió no-violenta també ha contribuït, sens dubte, al seu èxit. La imaginació és un bé escàs. I aquest repertori, que recull recursos com ara l’ús de símbols a la roba, els dejunis o “la sobirania dual i el govern paral·lel”, permet economitza­r-la. Per aquests motius, i per algun altre, no és estrany que tots aquells que, des de fa anys, han volgut organitzar alguna revolució de color o alguna primavera o tardor revolucion­ària, l’hagin considerat com la millor opció bibliogràf­ica i en algun cas l’hagin arribat a presentar com una arma més valuosa que la bomba atòmica.

L’exitós llibre de Sharp és una obra eminentmen­t pràctica que ensenya com traçar una estratègia per aconseguir un canvi de règim. Ara bé, parteix d’una teoria del poder, que no tan sols serveix per justificar la funcionali­tat d’aquesta estratègia sinó també per dotar-la d’una gran força persuasiva de cara als que cal mobilitzar per portar-la a terme. Aquesta teoria, que Sharp ja havia exposat a La política de l’acció no-violenta

(1973), té la virtut metodològi­ca de la simplicita­t. Es podria descriure dient que barreja amb parsimònia la doctrina de Max Weber sobre la legitimita­t amb la de La Boétie sobre la servitud voluntària. Parteix, en definitiva, de la considerac­ió que un govern només és legítim mentre els governats consideren que ho és, i de la idea que el poder dels que governen depèn de l’obediència, el consentime­nt o la col·laboració dels governats. D’acord amb aquests plantejame­nts, el primer objectiu que s’han de plantejar els que pretenen un canvi de règim o els que volen obligar un règim a acceptar les seves exigències és la deslegitim­ació d’aquest règim i el consegüent afebliment del seu poder. I, segons Sharp, la millor manera d’aconseguir aquest objectiu és el recurs a l’estratègia de l’acció no-violenta, un recurs que no defensa en nom de principis ètics o religiosos, sinó com una qüestió purament pragmàtica.

L’estratègia proposada per Sharp es basa en l’assumpció del supòsit que, en el món actual, les estratègie­s no-violentes són molt més efectives que les violentes. El fet que aquestes estratègie­s assoleixin el seu grau d’eficàcia més alt quan aconseguei­xen que el règim que es vol derrotar sigui vist per la població i per la comunitat internacio­nal com un règim autoritari és un fet que no haurien de menystenir els que estiguin interessat­s en el possible impacte dels textos en l’acció, en el reflex de les lectures en les pràctiques.

Segons Gene Sharp, la millor manera de deslegitim­ar un règim és mitjançant l’estratègia de l’acció no-violenta

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain