La Vanguardia (Català)

Murs, narcos, trets i gols

Els Xolos de Tijuana són una font d’integració cultural, d’alegries i de diners en una de les ciutats més conflictiv­es i violentes del món

- Rafael Ramos

ATijuana, al catenaccio no hi juga Óscar Alexander Pareja Gómez, l’entrenador colombià dels Xolos, partidari d’un futbol vistós i amb gols. Al catenaccio hi juguen els presidents nord-americans, que han aixecat un mur digne del d’Helenio Herrera i el seu llegendari Inter de Milà, a fi d’impedir que els dos milions d’habitants del sisè nucli urbà més poblat de Mèxic (i els visitants ocasionals d’altres països centreamer­icans) es colin per la porosa frontera com els davanters del Liverpool per la defensa de mantega del Barça (han passat dues setmanes des d’Anfield i la teràpia no ha funcionat: les ferides continuen fent el mateix mal).

Un dels equips de nom més llarg i difícil de pronunciar del món, el Club Tijuana Xoloitzcui­ntles de Caliente, simplement conegut, per raons òbvies, com els Xolos, és únic perquè els seus seguidors són a les dues bandes d’una de les fronteres més polèmiques

i més travessade­s del món (tant legalment com il·legalment): la que separa Mèxic dels Estats Units, l’Alta de la Baixa Califòrnia. Un dia normal la travessen, pels passos de San Ysidro i Otay Mesa, setanta mil vehicles i vint mil persones a peu. Un dia de partit, encara més. Les cues són enormes, i els seguidors que venen del nord aprofiten per revisar el correu electrònic, connectar amb les xarxes socials o maquillar-se.

Els Xolos només tenen dotze anys d’història (es van fundar el 2007) i un títol a les vitrines (l’Obertura del 2012). El seu gran èxit, però, és trencar barreres; no tant futbolísti­ques com culturals i esportives. Són un equip totalment bilingüe i amb doble nacio- nalitat, que té botigues a Tijuana i a San Diego, seguit pels habitants de la ciutat però també per la diàspora mexicana de l’altra banda del riu Grande, i per un considerab­le nombre de gringos que troben molt més apassionan­t i autèntic l’ambient que hi ha a l’Estadi Caliente que el del Dignity Health Sports Park (nom horrible com pocs) dels LA Galaxy al campus de la Universita­t Estatal de Califòrnia.

El mur de Trump i els seus predecesso­rs pot ser que dissuadeix­i alguns d’intentar passar a l’altra banda, però no pot aturar la comunió cultural, musical, culinària, esportiva i de costums entre els ciutadans dels dos costats de la tanca. És evident, en un partit dels Xolos, al qual bona part del públic arriba després d’haver begut dosis considerab­les de cervesa i tequila (i tot el que s’escaigui). Igual que al futbol americà, les rodalies de l’Estadi Caliente es converteix­en en un aparcament immens on hores abans que comenci a rodar la pilota (i també hores després) els aficionats despleguen les seves cadires, taules i barbacoes portàtils, cuinen hamburgues­es i frankfurts, obren ampolles de cerveses Cuervo, Sol i Dos Equis, amb música de fons gentilesa d’una banda de mariachis. Venedors ambulants ofereixen xurros i burritos. És el que es s’anomena el tailgating, una tradició nord-americana.

Els Xolos no sempre guanyen, per descomptat (aquesta temporada han arribat fins als playoffs de quarts de final, on han caigut contra el León), però són una font d’alegries, d’integració i d’ingressos econòmics (cada partit suposa set milions de dòlars per a l’economia local) en una ciutat en què les bones notícies no sovintegen, amb un dels índexs de delinqüènc­ia i d’homicidis més alts del món (126 per cada 100.000 habitants), que si surt als telenotíci­es sol ser per la misèria, les condicions de treball abusives de les maquilador­as (empreses que importen productes sense pagar aranzels i els comerciali­tzen al país d’origen de la matèria primera, en aquest cas els Estats Units), la insegureta­t, el contraban i les batalles entre el càrtel de Sinaloa i el de Tijuana, l’autèntic derbi local més enllà del futbol, i molt més violent.

La frontera és pràcticame­nt una línia recta que es va traçar el 1848 per separar Mèxic de Califòrnia. L’àrea metropolit­ana de Tijuana s’estén fins a 25 km a l’interior, on les últimes cases es barregen amb el desert i les bardisses. El mur, adornat amb càmeres, sensors i reflectors, comença a l’oceà Pacífic i arriba fins on el terreny es converteix en muntanyós. Originalme­nt construït amb el metall utilitzat per a les pistes d’aterratge dels helicòpter­s al Vietnam, de mica en mica està sent reemplaçat per pals d’acer d’entre 30 i 48 metres d’alçària, amb una mínima separació entre ells perquè no hi pugui passar una persona. És, literalmen­t, la tanca del jardí del darrere de moltes cases. El catenaccio de Donald Trump.

El club té molts seguidors als EUA i una botiga a San Diego per vendre les samarretes de l’equip

 ?? GUILLERMO ARIAS / AFP ?? Les platges de Tijuana i el mur fronterer, construït pels Estats Units
GUILLERMO ARIAS / AFP Les platges de Tijuana i el mur fronterer, construït pels Estats Units
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain