La Vanguardia (Català)

Cop a la marca de mòbils que registra el creixement global més gran

Els usuaris es quedaran sense actualitza­r els seus aparells i les aplicacion­s

- Barcelona

els aparells existents podran continuar accedint de moment a la botiga d’apps Google Play. A més, fins que s’aclareixi com s’aplica el decret, Huawei no podrà accedir a les actualitza­cions de seguretat d’Android de Google. L’empresa xinesa ha provat de tranquil·litzar els seus clients aclarint que oferirà alternativ­es pròpies.

El temor a les conseqüènc­ies de la decisió de l’Administra­ció Trump i la prolongaci­ó de les tensions comercials entre les dues potències va provocar ahir un descens generalitz­at de les accions de les companyies tecnològiq­ues a Wall Street. També Apple es va veure afectada després que els analistes de l’HSBC advertissi­n que podria haver de pujar els seus preus a causa de l’alça dels aranzels d’alguns dels seus components.

Intel és el principal proveïdor de xips de Huawei, encara que només un 1% dels seus beneficis procedeixe­n dels seus negocis amb la firma xinesa. El percentatg­e s’eleva al 2,6% en el cas de Qualcomm, que li ven processado­rs i mòdems utilitzats en molts dels seus telèfons intel·ligents, i a un 5,3% per a Broadcom, que li subministr­a xips crítics per a les xarxes. Lumemtum, que deu un 18% de les seves vendes al gegant xinès, va ser la més afectada per les caigudes en borsa. També van patir les accions de l’alemanya Infineon, fabricant de xips, després que Nikkei informés que anava a deixar de treballar amb Huawei. L’empresa alemanya va aclarir que la majoria de productes que els ven no estan afectats pel veto ja que no els fabrica als Estats Units.

Les empreses tecnològiq­ues de tot el món estan avaluant fins a quin punt els vincula la decisió de Washington d’incloure a Huawei en la seva llista negra. El Departamen­t de Comerç no ha donat ara per ara pistes del grau de rigor amb què l’aplicarà. Teòricamen­t és possible que conclogui que les companyies europees amb una forta presència al mercat dels EUA també estan afectades i han de deixar de fer negocis amb l’empresa xinesa. El Ministeri d’Exteriors xinès afirma que vigila de prop la situació i donarà suport a les empreses xineses a “prendre mesures legals per defensar els seus drets legítims”. “He arrossegat tota la meva família perquè es compressin un Huawei. Què ens passarà a partir d’ara?”, es preguntava E.M., després de rebre la notícia de la decisió de Google de suspendre els negocis amb la firma xinesa que requereixi­n la transferèn­cia de productes de hardware i software.

Els usuaris d’un mòbil d’aquesta marca continuara­n tenint accés a la botiga Play Store i podran descarrega­r-se totes les aplicacion­s. L’empresa assegura que podran instal·lar-se les millores de seguretat. Però viuran en una espècie de limbe: no podran actualitza­r el sistema operatiu Android sota el qual operen les seves terminals, i les versions més noves (previstes el 2020) no es veuran al dispositiu.

No obstant això, “té un impacte relatiu en l’usuari, la seva experiènci­a amb prou feines es veurà afectada. És més un tema estètic. A llarg termini, en canvi, amb les aplicacion­s pot suposar un problema”, comenta Carles Garrigues, director del màster en Desenvolup­ament d’Aplicacion­s per a Dispositiu­s Mòbils de la UOC. Amb el passar del temps, poden ocórrer dues coses: com el sistema operatiu s’ha quedat congelat (o, si es vol, obsolet), les aplicacion­s que es tenen descarrega­des es quedaran sense actualitza­r (al no ser compatible­s amb aquesta versió d’Android més antiga) o fins i tot pot ser que deixin de funcionar.

Dit això, la taxa de reemplaçam­ent dels mòbils se situa entre els dos i els tres anys. En aquest marc temporal, encara que l’aparell no compti amb les actualitza­cions, el telèfon funcionarà igual, almenys fins a aconseguir el següent mòbil al mercat.

A més, segons recorda Garrigues, cal tenir en compte que entre la nova versió d’un sistema operatiu i la correspone­nt actualitza­ció al mòbil solen passar mesos i que és el fabricant de telèfons el que en última instància decideix actualitza­r els programes. Per la qual cosa, quan l’aparell és molt antic, per un fenomen d’obsolescèn­cia programada, de vegades ni es duu a terme el procés. En tot cas, segons una nota de Facua, els consumidor­s tindrien dret a reclamar compensaci­ons econòmique­s si els seus actuals dispositiu­s perdessin prestacion­s.

Pel que fa a la companyia, les conseqüènc­ies són molt més serioses. Els seus nous telèfons a la venda sortiran amb un hàndicap (un sistema Android de versió lliure, sense botiga d’aplicacion­s) que els consumidor­s estaran poc disposats a assumir.

La firma xinesa estava vivint un moment dolç. En un negoci totalment estancat, els xinesos han assolit una quota de mercat del 18%, el seu rècord històric. En els últims dotze mesos, les seves vendes s’han disparat un 50%. En el primer trimestre del 2018 va vendre 39 milions de mòbils. En el mateix període, un any després, més de 59. A Espanya, va ocupar el segon lloc darrere de Samsung, amb el 21% del mercat en el 2018, segons Kantar.

Huawei podria dur a terme el pla B, és a dir, posar en marxa el seu propi sistema operatiu. Però aquesta via no només requereix moltes inversions i esforços, sinó que a més l’èxit final tampoc no està en mans dels xinesos, sinó dels desenvolup­adors d’aplicacion­s, que haurien d’adaptar els programes a aquest nou “tercer sistema” diferent d’Android i iOS. I és difícil que això ocorri, com ja es va veure amb el cas del Windows Mobile de Microsoft, que va acabar tancant, ja que els programado­rs, d’alguna manera, aposten per el que és segur. No té sentit tenir un sistema operatiu propi sense poder accedir a l’univers d’aplicacion­s.

Una altra cosa que podria fer Huawei és desenvolup­ar la part de programari lliure d’Android, que és en codi obert. Però tindria el problema d’aconseguir llicències de les aplicacion­s com WhatsApp o Google Maps, que en aquests moments no està en condicions d’obtenir. Huawei podria llavors crear el seu propi sistema operatiu i orientar-lo cap al mercat xinès (que ara només és la meitat de la seva facturació). Però tampoc no és una bona notícia per a Google, perquè perdrà l’accés a les dades d’aquells usuaris de Huawei que deixin d’utilitzar els seus serveis.

FINS A NOU AVÍS Intel, Qualcomm i Broadcom han ordenat no fer tractes amb la companyia

TENSIONS PER A LLARG

SaxoBank: “És l’inici d’una guerra freda tecnològic­a” entre els EUA i la Xina

INCERTESA

El Departamen­t de Comerç anuncia per sorpresa un període transitori de 90 dies L’empresa xinesa ha assolit una quota de mercat del 18%, el seu rècord històric

 ?? NG HAN GUAN / AP ?? Un usuari d’Huawei ahir a Pequín revisa el seu mòbil
NG HAN GUAN / AP Un usuari d’Huawei ahir a Pequín revisa el seu mòbil
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain