La Vanguardia (Català)

Santander i Fridman salven Dia en l’últim moment

- Madrid

Els 43.000 empleats de Dia, els més de 3.000 franquicia­ts i el miler de proveïdors van dormir ahir a la nit una mica més tranquils. Pensant en ells, Banco Santander va subscriure un acord amb LetterOne, el braç inversor del magnat rus Mikhaïl Fridman, per donar viabilitat financera a una companyia que ahir es veia abocada a la fallida. “Hem actuat amb responsabi­litat social”, va assegurar ahir davant els mitjans de comunicaci­ó Ana Botín, presidenta del Banco Santander, després de criticar que Fridman estava sotmetent els bancs a un tracte discrimina­tori davant els bonistes de l’entitat.

Minuts després, Botín confirmava, via Twitter, l’acord, i unes quantes hores després, un fet rellevant en la CNMV el ratificava.

Santander s’adhereix així al firmat pels altres 16 creditors de Dia i dona via lliure perquè LetterOne, que després de l’opa és propietari del 69,76%, compleixi amb el seu compromís de llançar un augment de capital de 500 milions d’euros. S’atura així el rellotge, gairebé en temps de descompte, que abocava a la companyia a la declaració de concurs de creditors aquest dilluns.

Segons consta en el fet rellevant, l’anunci de l’ampliació és “suficient per remoure la causa de dissolució per pèrdues al restaurar l’equilibri patrimonia­l de Dia”, que segons els últims resultats publicats té uns fons propis negatius de 174,9 milions d’euros. A més, l’acord

La banca concedirà noves línies de finançamen­t per valor de 380 milions d’euros

constata que s’han negociat unes noves línies de finançamen­t per un import conjunt de 380 milions d’euros que “constituei­xen una solució als problemes de liquiditat que travessava Dia i proporcion­en una estructura de capital viable a llarg termini”, reflecteix el fet rellevant.

El deute amb la banca es refinança fins al 2023, així que, tal com havia dit Fridman, els diners que es recaptin amb la venda de Clarel o Maxi Dia es reinvertir­an en sanejar el negoci. A canvi, si els actuals creditors atorguen noves línies de finançamen­t, tindran un tracte preferent en qüestió de tipus d’interès i prelació en línies de cobrament. LetterOne també es compromet a no abonar dividends fins que no es resolguin tots els compromiso­s financers. És a dir, fins al 2023.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain