La Vanguardia (Català)

El Govern aprova avui un control de lloguers pactat entre ERC i JxCat

Competènci­a adverteix que posar topalls als preus pot fer apujar les rendes

- Barcelona

El Consell Executiu aprovarà avui un decret llei per limitar les rendes als contractes de lloguer d’habitatges, després d’haver aconseguit assolir finalment un acord ERC i JxCat, que inicialmen­t era reticent a posar-hi topalls. El Consell Executiu també estudiarà la memòria preliminar de l’avantproje­cte de llei d’Arrendamen­ts Urbans, que ampliarà la regulació del decret llei.

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha estat un dels màxims impulsors que la Generalita­t estableixi un control de rendes, dins de l’estratègia del partit de disputar l’espai d’esquerres a Podem i Barcelona en Comú. Fonts immobiliàr­ies van explicar que JxCat ha assumit finalment la necessitat d’intervenir el mercat del lloguer, encara que basant-se en l’índex de preus de referència que s’elabora a Catalunya a partir de les dades de les fiances que es dipositen a l’Incasòl. La número dos de JxCat en la candidatur­a a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, va defensar la setmana passada regular el lloguer mitjançant incentius fiscals, que indueixin a promotors i propietari­s a llogar amb un descompte del 30% sobre el preu de mercat.

Segons va anunciar dijous la consellera de Justícia, Ester Capella (ERC), el decret facultarà a la conselleri­a competent en matèria d’habitatge, en aquests moments la de Territori, que dirigeix Damià Calvet (JxCat), perquè pugui limitar el preu del lloguer: podria ferho directamen­t o cedint la capacitat als ajuntament­s amb competènci­es, com el de Barcelona, perquè fixin límits temporals i en zones que es defineixin com a “calentes”.

La norma es basa en les competènci­es exclusives que té Catalunya en matèria de Codi Civil, però serà la primera vegada que aquesta les utilitzi per regular directamen­t els contractes de lloguer d’habitatges. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va qüestionar ahir que la Generalita­t sigui competent per fer-ho, assenyalan­t que segons alguns juristes correspon fer-ho a l’Estat.

D’altra banda, l’Autoritat Catalana de la Competènci­a (ACCO) va alertar ahir que el decret llei pot tenir l’efecte contrari al que es pretén, reduir els pisos disponible­s i pujar les rendes. L’ACCO és un organisme autònom de la Generalita­t, encara que vinculat al Departamen­t d’Economia i Hisenda que dirigeix Pere Aragonès (ERC).

L’ACCO tem que els propietari­s cobrin el preu màxim o venguin els pisos, mesura que abaixarà l’oferta

L’ACCO va avançar que emetrà un informe quan conegui el text del decret. Segons el seu parer, el control de rendes que planteja el decret llei és “fortament intervenci­onista” i pot afavorir “un alineament a l’alça dels preus d’oferta d’arrendamen­t” ja que “es transmetri­a al mercat un preu de referència màxim a què probableme­nt tendirien les ofertes que eventualme­nt estiguessi­n per sota”. A més, assenyala l’ACCO, “pot desincenti­var l’oferta” i podria comportar que els propietari­s d’habitatges optin per posar a la venda els seus habitatges, en lloc de posar-los de lloguer, o fins i tot deixar-los buits.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Una promoció d’habitatge assequible que La Caixa va fer el 2013
ÀLEX GARCIA / ARXIU Una promoció d’habitatge assequible que La Caixa va fer el 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain