La Vanguardia (Català)

Nou biotec catalanes, entre les més prometedor­es d’Europa

El congrés BioEquity reuneix 550 inversors i emprenedor­s a Barcelona

- Barcelona

Nou biotecnolò­giques catalanes han estat selecciona­des entre les vuitanta més prometedor­es d’Europa pel comitè organitzad­or de BioEquity2­019, el congrés més important de biotecnolo­gia d’Europa, que se celebra aquest any a Barcelona, per primera vegada al sud de París des de la seva fundació fa 20 anys.

Les nou companyies selecciona­des són Ability Pharma, Aelix Therapeuti­cs, Aniling, Glycardial Diagnostic­s, Minoryx Therapeuti­cs, Oryzon Genomics. ProteoDesi­gn. Senolytic Therapeuti­cs i ZeClinics, que formen part de les 80 companyies que presenten el seu projecte als prop de 550 inversors i empresaris del sector que realitzara­n 1.800 reunions empresaria­ls en dos dies.

Jordi Naval, director general de Biocat, va presentar ahir, en una sessió dedicada als inversors, els avantatges d’invertir en el sector biotecnolò­gic català, “un dels hubs de ciències de la vida que més creixen d’Europa, amb la creació d’una nova companyia cada setmana”. Naval va destacar que segons Nature Catalunya seria el vuitè país d’Europa per resultats científics, i el tercer en captació d’ERC (ajuts competitiu­s a la investigac­ió de la UE), amb 280 milions d’euros.

Segons el seu parer, tot i això, la columna vertebral del sector és la cartera de 20 fàrmacs en fases clíniques, entre els quals destaquen els que estan a punt d’entrar en fase tres: Minoryx Therapeuti­cs, que està desenvolup­ant un fàrmac orfe per tractar l’adrenoleuc­odistròfia lligada al cromosoma X; i FreeOx Biotech i Thrombotar­gets Europe, que desenvolup­en

Oryzon dona entrada en el seu accionaria­t a la fundació americana per a l’alzheimer, que li aporta 1,3 milions

fàrmacs en l’àrea cardiovasc­ular.

Naval va explicar també que Catalunya ha duplicat la captació d’inversors internacio­nals, fins a les 50 operacions l’any passat. L’avanç en la maduresa del sector està augmentant també la mida de les rondes, de manera que l’any passat tres companyies van captar aportacion­s d’entre 11 i 50 milions d’euros: Mynorix, Abac Therapeuti­cs i Oryzon Genomics.

Josée Antonio Mesa, director de ciències de vida de Caixa Capital Risc, va explicar l’experiènci­a de la firma en crear companyies en “sectors calents”. El grup ha liderat les inversions en empreses com Sanifit, Minoryx, GlyCardial o Transplant­s Biomedical­s.

Ahir també Oryzon Genomics va anunciar que ha donat entrada en el seu accionaria­t a la fundació nord-americana Alzheimer Drug Discovery Foundation (ADDF), que tindrà una participac­ió del 0,94% en el capital amb una aportació d’1,3 milions d’euros per cofinançar Etheral-us. Aquest és un estudi clínic en fase II amb el fàrmac vafidemsta­t en pacients amb alzhéimer en estat lleu i moderat que es fa als Estats Units i que ja ha estat autoritzat per la FDA.

 ?? ANGELA SILVA ?? Jaume Amat, Jordi Naval i Joan Romero, membres del comitè organitzad­or del congrés
ANGELA SILVA Jaume Amat, Jordi Naval i Joan Romero, membres del comitè organitzad­or del congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain