La Vanguardia (Català)

Els presos es registren com a diputats sense saber si seguiran

Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva recullen l’acta a les Corts Els processats aprofiten per enviar missatges electorals

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El desplaçame­nt que ahir van fer els presos electes al Congrés, fortament custodiats per la Policia, va ser alguna cosa més que una visita per complir els tràmits de la seva acreditaci­ó com a parlamenta­ris. La seva presència a la Cambra va despertar un interès inusitat, amb desenes de càmeres esperant-los a fora i telèfons mòbils provant d’obtenir una imatge del seu pas per l’interior de la Cambra, on es va brindar senyal institucio­nal (sense càmeres de les cadenes). Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez van voler aparèixer relaxats en tot moment, fins i tot somrients, entre policies de paisà i després entre companys dels seus respectius partits, que van ser al seu costat mentre duien a terme els tràmits esmentats, abans d’adquirir avui la plena condició de diputats.

Però tot això passava enmig d’una gran incògnita, davant la perspectiv­a que puguin ser suspesos ràpidament en les seves funcions parlamentà­ries, i mentre demà mateix han de tornar a comparèixe­r davant del Suprem, acusats d’un suposat delicte de rebel·lió. Per als quatre presos electes, la visita al Congrés va suposar, en suma, un cert parèntesi, com si per un moment haguessin recuperat la llibertat. De fet, Junqueras va escriure ahir al seu compte de Twitter que havia pogut sortir de la presó de Soto del Real “gràcies als vostres vots per recollir les credencial­s que ens acrediten” com a membres del Congrés, en els casos esmentats, o del Senat, en el de Raül Romeva. I va afegir que aquests vots “ens han fet lliures” i “diumenge ens faran lliures a Europa”.

El Suprem havia ordenat que els presos electes no fessin declaracio­ns ni rodes de premsa al Congrés, però s’ho van manegar perquè a la seva pre

sència a la Cambra no hi faltessin missatges. Va ser per mitjà de vídeos gravats durant la seva estada a les Corts, i de declaracio­ns dels seus companys de partit. Gabriel Rufián (ERC) va estar gairebé tota l’estona a prop de Junqueras, i Laura Borràs i Míriam Nogueras (JxCat) van fer el mateix respecte a Rull, Turull i Sànchez.

El vídeo enregistra­t per aquest últim recull el desig de treballar perquè “algun dia a Catalunya votar no sigui delicte”, amb l’afegit que el diàleg ha de ser la via per “guanyar la democràcia plena”. Però amb el reconeixem­ent del dubte sobre el temps que podrà estar a les Corts, davant el risc de ser suspès. Una hipòtesi que també preveu al seu vídeo Jordi Turull, que demana que no s’impedeixi d’exercir de diputats “als qui han ficat a la presó per haver posat les urnes”.

En paral·lel, Josep Rull parlava al seu enregistra­ment de la sensació “absolutame­nt surrealist­a” de no poder celebrar una reunió amb altres parlamenta­ris i de circular pel Congrés “permanentm­ent vigilats”, davant la qual cosa exposava un compromís: “Ens mantindrem alçats”. Missatges, en suma, de reiteració de conviccion­s, en un escenari d’incertesa personal i política, corroborad­a per la tornada a la presó així que van acabar els tràmits a la sala Lázaro de Dou, dedicada precisamen­t al diputat per Barcelona que va ser el primer president de les Corts de Cadis, elegit en la sessió inaugural, celebrada el setembre del 1810.

Per als presos electes van ser uns 70 minuts de vivències intenses i contradict­òries, com a representa­nts populars que assumien la responsabi­litat des de la seva situació de privació de llibertat, portats des de la presó i retornats a Soto del Real entre mesures de seguretat que van incloure maniobres per despistar la premsa –amb arribada al Congrés per accessos subterrani­s, connectats amb un pàrquing públic proper–, i sortida simbòlicam­ent desproveït­s d’alguns dels materials amb què la Cambra proveeix els seus membres perquè desenvolup­in la seva tasca.

Per exemple, una tauleta iPad i un telèfon iPhone, perquè a la presó no podrien utilitzar-los. I tampoc no els van donar la targeta per valor de 3.000 euros que la Cambra lliura als diputats per facilitar els seus desplaçame­nts amb taxi durant un any, davant la seguretat que ara no tindrien manera de gastar-la.

Contrastos i més contrastos, per tant, com el que va representa­r que Junqueras parlés de “privilegi” per trobar-se al Congrés, mentre portaveus de PP, Cs i Vox sol·licitaven la seva suspensió immediata i parlaven d’“espectacle i provocació” per la seva presència a la Cambra.

Els nous diputats no van rebre l’iPad ni l’iPhone habituals perquè a la presó no els podrien fer servir

 ?? DANI DUCH ?? Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull després dels tràmits d’acreditaci­ó al Congrés
DANI DUCH Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull després dels tràmits d’acreditaci­ó al Congrés
 ??  ??
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain