La Vanguardia (Català)

El veto dels EUA a Huawei deixarà als llimbs milions d’usuaris de mòbil al món

Google i diversos fabricants de xips deixen de vendre productes al gegant xinès, que dubta si desenvolup­ar un sistema operatiu propi

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Més de 360 milions dels telèfons mòbils que funcionen al món són de Huawei, l’empresa xinesa que no podrà continuar adquirint productes a Google després del veto de Donald Trump. El problema és que els usuaris no podran actualitza­r el sistema operatiu Android als seus terminals. A Espanya hi ha uns 7,5 milions de cel·lulars Huawei actius.

Les reverberac­ions de la decisió dels Estats Units de prohibir fer negocis amb Huawei al·legant motius de seguretat nacional es van sentir ahir a tota la cadena de subministr­aments global.

Després que Google confirmés que tallarà els lligams amb el fabricant tecnològic xinès, assestant un cop dur al seu negoci de telèfons mòbils, ha transcendi­t que els principals fabricants de xips i semiconduc­tors dels EUA com Intel, Qualcomm, Xilinx i Broadcom han ordenat als seus empleats deixar de subministr­ar-li comandes fins a nou avís, d’acord amb Bloomberg. Lumentum Holdings, una companyia tecnològic­a de reconeixem­ent facial, va anunciar ahir que ha paralitzat la seva relació comercial amb Huawei per complir amb les decisions del Govern.

En plena guerra comercial amb la Xina, el president Donald Trump va declarar la setmana passada una emergència nacional en el sector de les telecomuni­cacions que prohibeix a les empreses dels Estats Units treballar amb companyies de països que plantegin un risc per a la seguretat nacional. Washington acusa l’empresa d’ajudar a espiar el Govern xinès i fa temps que pressiona els seus aliats perquè no li confiïn el desenvolup­ament de les seves xarxes 5G. El Departamen­t de Comerç va accelerar i va ampliar les conseqüènc­ies del decret incloent Huawei en una llista negra que obliga a obtenir una llicència del Govern per fer tractes amb ella.

En vista de la incertesa creada al sector, el govern dels Estats Units va anunciar ahir a la nit (matinada a Espanya) un període transitori de 90 dies a Huawei en forma de llicència temporal general per operar amb la firma xinesa. La mesura “és necessària per mantenir i donar suport a les xarxes i equips existents” mitjançant actualitza­cions obligades per contractes firmats abans del 16 de maig, va anunciar el Departamen­t de Comerç en un comunicat, donant així una sortida legal a les empreses atrapades entre els compromiso­s contrets amb Huawei i la nova situació legal als EUA.

Huawei assegura que té estoc suficient de xips i altres components crítics per als propers tres mesos i compta amb plans de contingènc­ia per fer front al tancament del mercat dels Estats Units tant a nivell de software com de hardware, però els analistes tecnològic­s donen per descomptat que la pèrdua d’accés el mercat dels Estats Units afectarà al seu creixement i la seva capacitat de desenvolup­ar les xarxes 5G, també a la Xina. La decisió de Google de reduir les seves activitats amb Huawei és “el començamen­t d’una guerra freda tecnològic­a”, afirma Peter Garnry, analista de Saxo Bank.

Els seus aparells funcionen amb el sistema operatiu Android, un aspecte que ha estat clau per al seu èxit de vendes fora de la Xina. Però per complir amb el decret de Trump els seus nous models només podran utilitzar la versió bàsica oberta d’Android, i perdran probableme­nt l’accés al seu popular ecosistema d’aplicacion­s (Gmail, Google Maps...). Alphabet, la matriu de Google, va aclarir ahir que

 ?? CARLOS PEREZ / EFE ?? Botiga de la companyia xinesa en el centre de Madrid
CARLOS PEREZ / EFE Botiga de la companyia xinesa en el centre de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain