La Vanguardia (Català)

El PP se la juga

El líder popular vol “recuperar la majoria que no es va aconseguir a les generals”

- CARMEN DEL RIEGO

Pablo Casado afronta les eleccions conscient del mal moment que passa el partit.

“Ens trobem en una tempesta perfecta”. El reconeixem­ent de la situació la fa el president del PP, Pablo Casado, que afronta les eleccions de diumenge amb una dissociaci­ó impossible. El partit se la juga, però ell encara més, perquè perdre, per exemple, la Comunitat de Madrid, un dels pocs governs autonòmics que té, i no recuperar res del que va perdre el 2015 el col·locaria en una difícil tessitura, tot i que ara com ara ningú no li disputarà la presidènci­a del partit.

Amb tot, alhora que sap que diumenge se la juga, el líder popular mira de distanciar-se de les conseqüènc­ies d’uns mals resultats, i ahir mateix, a la reunió amb els grups del PP al Congrés i al Senat per preparar la legislatur­a, va remarcar que “en aquestes eleccions s’avaluarà la confiança en el regidor, en el diputat provincial, en l’alcalde”, fent recaure la responsabi­litat d’aquests resultats en els candidats, i no pas en ell com a president del partit.

És a dir, si en aquestes eleccions salva els mobles i millora els resultats del 28 d’abril, l’èxit serà seu. Si no, el fracàs serà dels candidats locals. Aquesta esquizofrè­nia reflecteix molt bé la situació en què està sumit el PP des que Casado va guanyar la presidènci­a de la formació i va fer un partit a la seva mida, sense comptar amb els perdedors del congrés, que va patir la derrota a les generals.

Malgrat les males perspectiv­es de les enquestes, Casado mira d’infondre ànims en els dirigents i els candidats que també se la juguen el 26-M, per intentar que no llancin la tovallola i disputin fins a l’últim vot perquè diumenge el resultat sigui, almenys, millor que el de fa un mes. “Hi ha partit i sortim a guanyar, no pas a empatar”, va animar Casado. “Som un gran partit i recuperare­m poder territoria­l i responsabi­litat en províncies, ciutats i autonomies”, va dir. El president del PP té un objectiu amb què intenta que els seus lluitin encara una batalla que en molts casos sembla perduda: “Recuperar la majoria que no es va aconseguir a les generals, perquè els electors van votar separats”. Continua amb la creença que només la divisió del centredret­a va ser el responsabl­e dels mals resultats, i està convençut que els electors han entès el missatge i concentrar­an el vot.

Mentrestan­t, Casado dibuixa un inici de legislatur­a en què, malgrat que Ciutadans planteja les mateixes iniciative­s que ells, quedi clar que el lideratge de l’oposició és del PP: “No ens conformem amb liderar l’oposició; volem liderar Espanya des de l’oposició”.

I el president del PP pretén exercir aquest lideratge des del primer moment. Avui mateix enviarà un escrit als lletrats i el secretari general del Congrés i del Senat perquè no permeti que avui, en la sessió constituti­va de les Corts, es juri o es prometi la Constituci­ó “amb afegitons, interpreta­cions, subterfugi­s ni humiliacio­ns”, perquè acataments de la Carta Magna com els que es van permetre en la legislatur­a anterior “són una burla a la legalitat i a la Constituci­ó”.

Aquest va ser l’únic moment de la intervenci­ó de Casado davant els seus diputats i senadors, excepte el final del discurs, que va arrencar un fort aplaudimen­t.

La segona iniciativa va en el mateix sentit, i té a veure també amb Catalunya i els independen­tistes. Demanarà a la Mesa del Congrés que suspengui els diputats independen­tistes empresonat­s i que estan sent jutjats al Suprem. Després, amb la legislatur­a ja en marxa, plantejarà diverses iniciative­s com una llei de símbols “que posi fi als ultratges al Rei, a la bandera, a l’himne i a la Constituci­ó”.

Les primeres iniciative­s del partit en la nova legislatur­a van dirigides a frenar l’independen­tisme

 ?? DANI DUCH ?? Pablo Casado, flanquejat per Ana Pastor i Teodoro García Egea, ahir a la reunió amb el grup popular al Congrés dels Diputats
DANI DUCH Pablo Casado, flanquejat per Ana Pastor i Teodoro García Egea, ahir a la reunió amb el grup popular al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain