La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La ruptura de relacions entre Google i Huawei emmarcada dins de la guerra comercial que mantenen els EUA i la Xina, i el començamen­t de la tretzena legislatur­a del Congrés dels Diputats.

LA guerra tecnològic­a entre els Estats Units i la Xina augmenta mentre prosseguei­xen les negociacio­ns per assolir una cada vegada més difícil pau comercial. El president Donald Trump, en una decisió sorpresa, ha prohibit a les companyies tecnològiq­ues del seu país comerciar amb empreses estrangere­s que siguin un risc per a la seguretat nacional, una cosa que afecta especialme­nt les empreses xineses del sector. La primera i principal víctima és Huawei, el gegant xinès de les telecomuni­cacions, segon fabricant mundial de telèfons intel·ligents (smartphone­s), a qui els serveis d’intel·ligència dels Estats Units acusen de posar la seva tecnologia al servei de l’espionatge del seu país. Especialme­nt preocupa la instal·lació de les xarxes de telefonia 5G, de les quals Huawei és líder mundial.

La conseqüènc­ia més immediata d’aquesta decisió de Trump es tradueix en què Google, el gegant tecnològic dels Estats Units, es veu obligat a tallar les relacions amb Huawei, a qui subministr­a el sistema operatiu Android per als mòbils, així com totes les seves aplicacion­s, com Gmail, GoogleMaps­ofinsitotl’accésaYouT­ube.Aquestarup­tura tecnològic­a de Google amb Huawei afecta fonamental­ment els nous mòbils que surtin al mercat. Però així mateix impossibil­itarà les actualitza­cions dels sistemes i les aplicacion­s de Google en els ja existents, que amb el temps aniran quedant obsolets.

Tot això causa seriosos problemes a la companyia xinesa, que es veurà obligada a crear un sistema operatiu propi per als seus mòbils, i als seus milions de clients a 170 països, inclòs Espanya. D’entrada, en espera que pugui trobar una solució alternativ­a, que sempre serà complexa i costosa, la mesura li suposa un dur cop econòmic, ja que amb seguretat es frenarà la gran expansió que registrave­n les seves

vendes. Huawei va vendre l’any passat 203 milions de mòbilsatot­elmón,davantels1­50milionsd­el2018,moltaprop de Samsung, que és el número u, i per sobre d’Apple, que és el tercer.

Per a Google, aquesta decisió de les autoritats dels Estats Units tampoc no és positiva. No només el deixa sense el seu segon millor client sinó que, a més, li impedeix d’accedir a les dades de centenars de milions de persones a tot el món, que constituei­xen la base del seu model de negoci publicitar­i. Un altre gran risc per a Google a mitjà termini és que Huawei pugui desenvolup­ar el seu propi sistema operatiu i les seves aplicacion­s. Amb això es convertiri­a en la seva competènci­a directa, a la qual podrien apuntar-se els altres grans fabricants xinesos, que són també clients seus, per evitar problemes amb els Estats Units.

La decisió de Trump no només afecta Google sinó, també d’entrada, tots els fabricants dels Estats Units de semiconduc­tors i microproce­ssadors, principalm­ent Intel, que són grans proveïdors així mateix de Huawei. D’aquesta manera, els Estats Units assesten un altre dur cop a aquest gegant tecnològic xinès. Com a conseqüènc­ia d’això pot veure’s obligat a endarrerir la implantaci­ó de les xarxes 5G al món, una cosa que enllaça amb els objectius estratègic­s de Trump. El lideratge tecnològic d’aquesta nova generació d’internet mòbil per Huawei preocupa els serveis d’intel·ligència dels Estats Units. Aquests han detectat portes d’accés a la informació que circula per les xarxes, susceptibl­es de ser utilitzade­s per a espionatge, i temen així mateix que puguin ser una plataforma per orquestrar ciberatacs des de la Xina. El món està, doncs, davant una guerra tecnològic­a d’enormes dimensions entre les dues primeres potències del planeta, de la qual el cas Huawei és fins ara la seva màxima expressió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain