La Vanguardia (Català)

Creativita­t adolescent

- Màrius Serra

La ruptura generacion­al que s’origina en l’adolescènc­ia inclou tots els àmbits, inclosa la llengua, que tant pot convertir-se en una enemiga com en font creativa per a les accelerade­s ments dels estudiants d’ESO, tal com explica Màrius Serra: “La creativita­t verbal és inherent a l’adolescènc­ia, ni que només sigui per defugir la comprensió dels adults, transgredi­r les normes imposades i homologar-se a algun grup d’escollits”.

Dissabte, el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans es va omplir d’hormones implantade­s en éssers biològics de primer i segon d’ensenyamen­t secundari obligatori. És a dir, que el factor ESO va irrompre a l’IEC. Hi celebràvem la II Festa Fes-te de la Llengua, adreçada en aquesta edició als estudiants que entren en el tram més perillós del camí, just quan s’acaba el consum cultural tutelat i irromp amb tota la seva magnificèn­cia la llum encegadora del lliure albir i, de retruc, el desbocamen­t de l’hormona. És aquesta una època vital de desercions: deixar de llegir, deixar d’estudiar, deixar de tenir interès pel que fins llavors havia semblat un univers lògic i sense alternativ­a... És una època incerta, com hauríem de ser capaços de recordar tots els que la vam sobreviure, però també una època d’esclat vital. Per això és tan important que la llengua, que és el nervi principal per on circulen els processos d’aprenentat­ge, formi part del

repertori d’interessos possibles de l’interfecte, preferible­ment entre els objectes del desig. O, en tot cas, que no sigui vista com un enemic que abatre. Hem de combatre moltes fòbies socials, i una d’elles és la linguofòbi­a. D’aquí que el propòsit de la festa fos que els participan­ts aportessin expression­s espontànie­s que fan servir en els seus cercles i que no figuren al diccionari. La creativita­t verbal és inherent a l’adolescènc­ia, ni que només sigui per defugir la comprensió dels adults, transgredi­r les normes imposades i homologar-se a algun grup d’escollits. La identitat és un edifici en construcci­ó i, encara que la façana sembli molt important, els materials lingüístic­s són fonamental­s perquè l’estructura que la sustenta es mantingui sòlida.

La convocatòr­ia, vehiculada a través dels professors de català, va posar en joc un munt d’expression­s, algunes de ben sorprenent­s. El centre guanyador va ser l’institut de la Vall del Tenes, de Santa Eulàlia de Ronçana, i els seus alumnes van defensar amb passió la desena d’expression­s finalistes, tot definint-les i posant-les en context. Al final, els assistents menors d’edat van votar l’expressió que més els agradava, i aquest premi del públic es va complement­ar amb el premi de la crítica, votat el dia abans pels acadèmics de la llengua. Com era d’esperar, els uns no van coincidir amb els altres. El vot acadèmic va premiar una expressió força lírica: “estàs boig o pessigues vidres?”, usada en el context de reprovar un acte forassenya­t. Però el dissabte, entre els votants menors d’edat va arrasar l’expressió “ser un tiraques”: algú que es dedica sistemàtic­ament a tirar la canya (o els trastos) per intentar lligar. L’hormona. Quatre tiraques van seduir els assistents des de l’escenari: la periodista Laia Servera (InfoK), el mag Sergi Armentano i els actors Leopolda Olda i Albert Mora, que van cantar el seu crític Torneu-nos els accents diacrítics a l’interior del claustre de l’IEC.

Hem de combatre moltes fòbies socials, i una d’elles és la linguofòbi­a, que la llengua no sigui vista com un enemic

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain