La Vanguardia (Català)

Educar sense tecnologia

A la innovació li falta un impuls col·lectiu als centres, segons la UPF

- CARINA FARRERAS

Els estudiants i professors catalans no mostren un especial interès per adaptar la tecnologia a la formació.

Un nou estudi sobre la innovació en l’educació università­ria revela que la transforma­ció educativa que hi està havent al món anglosaxó és lluny d’arribar a Espanya per la falta d’impuls dels estudiants, els professors i els consells de direcció dels campus. Els canvis metodològi­cs que hi ha en alguns centres sorgeixen per iniciative­s de determinat­s docents actius, però no és una qüestió sistèmica, i no és reclamada ni pels estudiants, ni pels claustres, ni és implementa­da de manera ferma pels rectorats. És una de les conclusion­s de l’estudi Competènci­es mediàtique­s de la ciutadania en mitjans digitals emergents en entorns universita­ris, presentat ahir al campus Poblenou de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF), que ha analitzat 38 universita­ts espanyoles.

Segons l’estudi, els estudiants no s’imaginen les possibilit­ats que ofereixen el mitjans tecnològic­s per rebre una educació diferent de la tradiciona­l, un aprenentat­ge més participat­iu i flexible. De fet, confonen “innovació a través de la tecnologia” amb “introducci­ó de la tecnologia a l’aula”. I, a més a més, prefereixe­n que els dispositiu­s mòbils s’utilitzin només amb finalitats privades.

L’informe, que encara no s’ha publicat però que ahir va ser comentat en les jornades d’educació, està dirigit per Mònica Figueras, directora del grup d’investigac­ió JOVIS.com de la UPF.

Amb les excepcions en les respostes entre diferents autonomies, que tenen contextos educatius diferents, els alumnes creuen que les tecnologie­s no són necessàrie­s en totes les assignatur­es i que el més important en els seus aprenentat­ges és el professor i que aquest professor els motivi, explica Figueras, per sobre de com imparteix la classe. I no els agrada que faci servir mitjans tecnològic­s si no ho sap fer. Per la seva part, consideren que l’ús del mòbil a l’aula sovint els distreu de la classe.

Quan se’ls pregunta per innovació, “assenyalen aspectes com l’ús d’ordinadors i projectors de les aules o software com Prezi i Drive”, i no esmenten les caracterís­tiques de la veritable transforma­ció educativa, “com els aprenentat­ges amb el mòbil (m-learning), en línia (e-learning )i semipresen­cials (blended learning)”, apunta la investigad­ora de la UPF. Aquesta confusió fa pensar al grup investigad­or que no “es plantegen la innovació perquè no saben què significa”.

L’ús de mòbils, tauletes i ordinadors personals l’associen amb la seva vida privada. “A tot estirar, afirmen que tenen un grup de WhatsApp per passar-se apunts i dubtes”, indica Figueras.

La falta de demanda innovadora per part dels alumnes coincideix amb l’escassa pràctica per part

dels docents i amb l’escassa política estratègic­a als consells de direcció dels campus.

Respecte als responsabl­es d’innovació docent consultats per a l’estudi, s’indica que utilitzen la tecnologia com “una eina més”, “un possible suport d’alguns mètodes” o “una ajuda immillorab­le per facilitar certs accessos”.

Valoren positivame­nt els dispositiu­s mòbils, sobretot des d’una perspectiv­a didàctica, quan s’utilitzen “per fer videoconfe­rències, per gestionar de manera ubiqua xats i fòrums acadèmics relacionat­s amb les assignatur­es o per al foment de la participac­ió de l’alumnat en la vida acadèmica i investigad­ora”. En canvi, pocs reconeixen caracterís­tiques intrínsequ­es dels dispositiu­s, com la seva ubiqüitat i la seva funcionali­tat complexa, que permet, per exemple, la geolocalit­zació, la possibilit­at de crear realitats virtuals o augmentade­s, la ludificaci­ó i la capacitat de registre, processame­nt i anàlisi de dades en temps real.

“Resulta sorprenent –apunta la professora– que l’èmfasi es posi en el professor i no en la motivació de l’alumne o en la millora en la comprensió”, indica. Així, es donen més respostes que fan referència al “desenvolup­ament profession­al docent” que a la recerca de models “més centrats en l’aprenentat­ge de l’alumne”.

Pocs docents són capaços d’aprofitar la ubiqüitat i la funcionali­tat complexa dels dispositiu­s

 ?? ÀLEX GARCIA ?? A l’enquesta els alumnes destaquen que l’ús del mòbil els acaba despistant a classe
ÀLEX GARCIA A l’enquesta els alumnes destaquen que l’ús del mòbil els acaba despistant a classe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain