La Vanguardia (Català)

Herbert Kickl

EXMINISTRE INTERIOR D’ÀUSTRIA

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

Membre de l’ala dura del partit ultradretà austríac FPÖ, va ser ahir destituït del seu càrrec pel canceller Sebastian Kurz davant la negativa a dimitir després de l’escàndol de presumpta corrupció que afecta el líder del seu partit.

La política austríaca va viure ahir una jornada caòtica, mentre el canceller conservado­r, Sebastian Kurz, intentava vehicular la crisi desencaden­ada per un vídeo compromete­dor per al partit ultradretà FPÖ, amb qui va trencar dissabte la seva aliança de Govern.

Després de la dimissió del ja exvicecanc­eller i exlíder de la formació ultra, Heinz-Christian Strache, protagonis­ta del vídeo, i després de l’aposta per celebrar eleccions anticipade­s el proper setembre, Kurz va exigir ahir la marxa del polèmic ministre d’Interior, Herbert Kickl, membre de l’ala dura de l’FPÖ (Partit de la Llibertat d’Àustria), que es negava a dimitir.

El canceller afirmava que Kickl –que era secretari general de l’FPÖ en l’època en què el polèmic vídeo va ser gravat– havia de sortir de l’Executiu perquè aquesta circumstàn­cia feia incompatib­le que com a ministre d’Interior supervisés la investigac­ió sobre el contingut del vídeo. Kurz finalment ho va aconseguir. “En les consultes amb el president federal, vaig prendre la decisió de suggerir al president federal que destituís el ministre d’Interior Kickl”, va declarar Kurz a mitja tarda a Viena, després d’entrevista­r-se amb el cap de l’Estat, Alexander Van der Bellen.

A això va seguir la sortida immediata del Govern dels altres quatre ministres ultradreta­ns, ja que l’FPÖ havia alertat que això farien en cas que Kickl fos destituït.

Quan falten només sis dies per a les eleccions europees, Sebastian Kurz, que el desembre del 2017 va pactar una coalició de govern amb els ultradreta­ns, s’esforça ara per trencar tot tracte amb el partit. Kurz va anunciar que les cinc carteres vacants (Interior, Afers Exteriors, Defensa, Transport i Infraestru­ctures, i Treball i Sanitat) passaran a ser exercides per funcionari­s o per tècnics en espera de les eleccions anticipade­s, que se celebraran segurament a inicis de setembre.

Kurz confia a poder així mantenir un Govern vigent fins al setembre, i també ampliar la base electoral conservado­ra amb votants dretans desencisat­s de l’FPÖ. Les eleccions europees de diumenge li donaran ocasió de calibrar el grau d’indignació d’aquests votants. De fet, ahir va cridar per Twitter als austríacs a donar-li suport. “L’estabilita­t del Govern és crucial per continuar donant forma a Europa i per participar adequadame­nt com a república. Les eleccions de diumenge són una decisió en una direcció”, va tuitejar Kurz.

En el vídeo detonant de la crisi, gravat amb càmera oculta a Eivissa el juliol del 2017, Strache –que llavors no estava encara en el Govern– es mostrava disposat a traficar amb una presumpta milionària russa a canvi d’ajuda per a la campanya de les eleccions austríaque­s d’octubre d’aquell any.

El mandatari conservado­r cessa el titular de l’Interior, i els altres quatre ministres de l’FPÖ marxen

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain