La Vanguardia (Català)

Sol Daurella

PRESIDENTA DE LA FUNDACIÓ FERO

- ELS SEMÀFORS

L’empresària Sol Daurella substituei­x a l’oncòleg Josep Baselga en la presidènci­a de la fundació Fero, que va celebrar ahir el desè aniversari de les seves beques d’investigac­ió oncològica amb una expansió de les seves activitats.

La fundació Fero va celebrar ahir el desè aniversari de les seves beques de recerca oncològica amb una gala a la sala oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a què van assistir més de 800 persones.

L’aniversari coincideix amb una expansió de les activitats filantròpi­ques de Fero per estimular la investigac­ió del càncer. Amb aquest objectiu s’ha constituït un comitè científic assessor, presidit per Josep Tabernero, cap del servei d’oncologia de l’hospital Vall d’Hebron, en què treballen investigad­ors de sis comunitats autònomes.

L’efemèride també coincideix amb canvis al patronat de la fundació, en què l’empresària Sol Daurella ha substituït l’oncòleg Josep Baselga a la presidènci­a. En seran vicepresid­ents Luis Cantarell i Curra Orozco.

Baselga, que va fundar Fero el 2001, havia demanat de deixar el càrrec perquè el considerav­a incompatib­le amb el seu nou càrrec de director de l’àrea de Recerca i Desenvolup­ament (R+D) sobre el càncer de la multinacio­nal AstraZenec­a. A partir d’ara serà president d’honor de la fundació, de manera que no serà membre del patronat però podrà representa­r la institució.

Fero va prioritzar en els seus inicis la investigac­ió del càncer a Catalunya, i des del 2014 va ampliar la seva activitat a Madrid. “Volem expandir més la feina de la fundació. Creiem que el nostre model és exportable a altres ciutats d’Espanya”, declara Sol Daurella. “Per fer aquest salt, i continuar-nos guiant per l’excel·lència científica com ha fet sempre Fero, era imprescind­ible dotar-nos d’un comitè científic assessor per avaluar els projectes”.

El nombre de projectes que Fero finança s’ha incrementa­t els últims anys, a mesura que la fundació ha aconseguit més donacions filantròpi­ques per a recerques sobre el càncer. Si a la primera edició de les beques d’investigac­ió tan sols se’n va concedir una, aquest curs han estat cinc. El 2018 Fero va gestionar donacions per valor de 2,7 milions d’euros, no només per finançar projectes d’investigac­ió, sinó també inversions estructura­ls en hospitals.

“El que tots els projectes que Fero finança tenen en comú és que són de recerca translacio­nal”; és a dir, estan orientats a fer que els avenços científics arribin als pacients com més aviat millor, explica Josep Tabernero. “Vigilem que les donacions a Fero no

L’empresària Sol Daurella substituei­x l’oncòleg Josep Baselga en la presidènci­a de l’entitat

s’encavalqui­n amb les que es fan a altres organitzac­ions filantròpi­ques contra el càncer. L’objectiu és sumar”.

A la gala celebrada ahir al MNAC es van anunciar beques de recerca a tres nous projectes, cada una dotada amb 80.000 euros. A la categoria d’investigad­ors joves van ser selecciona­ts Joaquín Mateo, del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), per un projecte sobre el càncer de pròstata, i Assís Palazón, del centre CIC Biogune de Bilbao, per un projecte per millorar l’eficàcia dels tractament­s d’immunoterà­pia.

A la nova categoria de càncer de mama, que s’ha creat aquest any i està oberta a investigad­ors de totes les edats, s’ha selecciona­t un projecte de l’institut VHIO presentat per Violeta Serra i Judith Balmaña i que té com a objectiu desenvolup­ar un test a fi d’identifica­r, a partir d’una anàlisi de sang, les pacients de càncer de mama que es poden beneficiar d’un nou tipus de fàrmacs anomenats inhibidors de PARP.

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Joaquín Mateo, Violeta Serra, Judith Balmaña i Asís Palazón
LLIBERT TEIXIDÓ Joaquín Mateo, Violeta Serra, Judith Balmaña i Asís Palazón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain