La Vanguardia (Català)

Missa ‘per a agnòstics’

L’església de Santa Anna renova el cerimonial de l’eucaristia

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

La renovació parroquial que fa uns mesos van proposar en unes xerrades a Barcelona el pare Michel White i el laic Tom Corcoran, segons el model iniciat amb èxit a la seva església de Baltimore (Estats Units), també té imitadors al nostre país. És el cas de l’eucaristia que cada diumenge a la tarda se celebra a l’església de Santa Anna de Barcelona (19.30 h) i que alguns ja han anomenat la missa per a agnòstics.

Sense alterar el ritual de la missa catòlica, tal com prové del concili Vaticà II, la proposta de Santa Anna incorpora una ambientaci­ó que dona més calidesa a la cerimònia, amb un joc de llums i una disposició dels assistents al voltant de l’altar, en forma circular. Es cuida amb cura la música i, per això, s’ha aconseguit l’acompanyam­ent musical de Pau Vallespir, als teclats, i de Carles Grima, a la percussió, i es concedeix una especial importànci­a a l’homilia. A vegades es disposa del suport d’imatges que es projecten a la pantalla i de les lletres de les pregàries i cançons per facilitar la participac­ió. La iniciativa impulsada pel sacerdot Xavier Morlans, vicari de Santa Anna, pretén arribar d’aquesta manera a persones menys habituades a la pràctica religiosa o que estan en fase de recerca. El mig centenar de persones que acostumen a assistir a aquesta missa han respost fins ara satisfactò­riament a aquesta proposta. I per als que prefereixi­n una versió més clàssica, fins i tot amb cant gregorià, es fa una altra missa als migdies (12.30 h). Com que es tracta d’un temple pròxim a plaça Catalunya, amb presència freqüent

de turistes, en aquesta missa de la tarda es procura enviar una salutació a aquests visitants o fer-los un resum de l’homilia en alguna de les seves llengües, generalmen­t francès, anglès o italià.

Des de l’església de Santa Anna s’ha fet un esforç els últims

Una missa amb música, nova disposició dels assistents al voltant de l’altar i joc de llums

temps per acostar-se a aquesta nova realitat que proposa el papa Francesc de ser parròquies en sortida. D’aquí l’experiènci­a de l’Hospital de Campanya que es va posar en marxa el gener del 2017 perquè l’església fos un centre d’acollida per als sensesostr­e a més de ser-ho per als que no tenen refugi espiritual. I des d’aleshores la capella de la Pietat ha estat un espai per a gent que dorm al carrer. Una iniciativa en què han tingut un paper destacat tant la monja Viqui Molins com el pare Peio Sánchez, que també oficia en aquesta església. I no han estat les úniques experiènci­es. En la jornada de portes obertes de finals de l’any passat hi va haver un concert amb al presència dels artistes Marina Rossell, Àngel Llàtzer i Manu Guix. No fa gaire, Dagoll-Dagom també ha ofert un concert amb cançons del seu últim espectacle Maremar a la nau central, atapeïda de públic. I ahir mateix va ser sor Lucía Caram qui va fer una xerrada –que es podria repetir en el futur– en el marc d’un espai meditatiu.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La monja dominica Lucía Caram ahir a l’església de Santa Anna
ÀLEX GARCIA La monja dominica Lucía Caram ahir a l’església de Santa Anna
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain