La Vanguardia (Català)

Sánchez vol desbloquej­ar la investidur­a amb UPN

oePer aconseguir el suport, el president frena un govern d’esquerres a Navarra oeLa consulta preceptiva a la militància del PSN complica l’operació

- Madrid / Pamplona JUAN CARLOS MERINO JOKIN LECUMBERRI

Pedro Sánchez va moure la primera peça en la complexa partida d’escacs a múltiples bandes empresa per aconseguir la investidur­a com a president del govern central ordenant frenar les aspiracion­s dels socialiste­s navarresos de liderar un executiu progressis­ta i d’esquerres a la comunitat foral. Aquest moviment del líder del PSOE, justificat a Ferraz pel seu rebuig absolut de dependre ni per activa ni per passiva d’EH Bildu, obria la porta a facilitar un govern de la dreta a Navarra liderat per Unió del Poble Navarrès (UPN).

I tot just 48 hores després que la direcció del PSOE confirmés el seu canvi de criteri a Navarra, el president d’UPN, Javier Esparza, va deixar clara ahir la seva disposició a facilitar la investidur­a de Sánchez, sempre que a canvi li faciliti a ell el govern navarrès. Esparza, que va guanyar les eleccions del 26-M com a cap de cartell de Navarra Suma –la coalició electoral de la formació foral amb el PP i Ciutadans–, va resumir la seva proposta: “El que és bo per a Espanya és bo per a Navarra, i el que és bo per a Navarra és bo per a Espanya”.

Així, després de ser rebut pel Rei en la ronda de consultes per proposar un candidat a la investidur­a com a president del govern d’Espanya, el líder d’UPN es va mostrar “disposat a explorar acords perquè l’independen­tisme no mani i no decideixi el futur comú de Navarra ni d’Espanya”. I va insistir que a la formació foral estan “oberts a explorar possibles acords perquè els independen­tistes no tinguin la clau”. “Ni més ni menys”, va subratllar.

És a dir, segons va especifica­r Esparza, que ni els independen­tistes catalans d’ERC i JxCat no tinguin cap poder de decisió sobre el govern d’Espanya, ni que tampoc la formació d’Arnaldo Otegi a Euskadi (EH Bildu) tingui cap poder de decisió sobre el govern foral de Navarra. “El que és bo per a Espanya és bo per a Navarra; és perjudicia­l per a Navarra i per a Espanya estar a mercè dels independen­tistes”, va insistir en el seu argument el líder d’UPN.

Aquesta formació només té dos diputats al Congrés, però podrien ser determinan­ts. Si hi ha acord amb el PSOE sobre Navarra, els dos escons d’UPN es podrien desmarcar de la prevista negativa del PP i Ciutadans a la investidur­a de Sánchez i facilitar-la amb la seva abstenció o un vot afirmatiu.

L’operació encaixa en la ruptura dels blocs ideològics que el mateix Sánchez i la direcció del PSOE preconitze­n per garantir l’estabilita­t de governs i institucio­ns durant tota la legislatur­a.

No obstant això, l’operació també té dificultat­s per arrelar, a causa de la posició dels mateixos socialiste­s navarresos, que no tiren la tovallola: “Complirem el nostre compromís”, adverteixe­n. L’aposta dels socialiste­s navarresos per liderar un “govern progressis­ta i d’esquerres” continua endavant, malgrat el veto imposat per Sánchez.

La líder dels socialiste­s navarresos, María Chivite, no va alterar els seus plans i ahir va obrir la seva ronda de contactes amb la presidenta de l’executiu foral en funcions i candidata de Geroa Bai –la marca local del PNB–, Uxue Barkos. Chivite es reunirà avui amb Podem i demà amb Esquerra-Ezkerra. I després de la primera cita d’ahir, els socialiste­s del territori van trencar el silenci per reivindica­r el camí emprès. La fórmula implicaria un acord amb Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra, i l’abstenció d’EH Bildu. Un moviment, però, desacredit­at per la direcció federal del PSOE, que no preveu cap suport, per acció o per omissió, de l’esquerra abertzale. I encara menys, com és el cas, perquè no s’arriba a la majoria absoluta, dependre’n en cada votació. “No pactarem res amb EH Bildu ni donarem suport a Navarra Suma”, va afirmar rotundamen­t el secretari d’organitzac­ió dels socialiste­s navarresos, Ramón Alzórriz, que va negar, malgrat tot, que estiguin desafiant Ferraz. Les seves paraules, però, topen amb la visió de Sánchez. També amb la d’EH Bildu, que considera “política ficció” configurar una alternativ­a a la dreta navarresa sense ni tan sols asseure’s a parlar amb la coalició, respecte a la qual els socialiste­s navarresos mantenen un cordó sanitari.

Malgrat els fantasmes de l’agostazo del 2007 –quan José Luis Rodríguez Zapatero va vetar un govern del socialista Fernando Puras amb Nafarroa Bai i IU–, els socialiste­s navarresos descarten que torni a passar 12 anys després. El pols pot ser majúscul i inclouria el xoc entre el suport de la militància socialista navarresa a un executiu de Chivite en una consulta interna i el rebuig de la direcció federal del PSOE. Seria un envit. Alzórriz va recordar que la votació, inclosa en el reglament del PSOE per a decisions com la formació d’un govern, és “obliga

tòria” segons els estatuts federals.

A la Moncloa i a la direcció del PSOE, mentrestan­t, hi regna el “temps de silenci” que ja va anunciar la portaveu del govern central en funcions, Isabel Celaá, per evitar que qualsevol declaració pública o privada pugui entorpir els complexos acords que intentarà forjar Sánchez, tant per aconseguir la seva pròpia investidur­a com per negociar governs autonòmics i locals.

Al PSOE, però, sí que assumeixen que, si bé intentaran evitar aquest escenari de confrontac­ió amb les bases, la consulta a la militància a Navarra podria crear-los un problema seriós. “L’embolic està servit”, admet un dirigent territoria­l. I és que les mateixes normes que Sánchez va imposar al “nou PSOE” ara es podrien girar en contra dels seus interessos.

Sánchez va recuperar el lideratge del PSOE fa dos anys amb el seu “no és no” a la investidur­a de Mariano Rajoy que va facilitar la gestora que va prendre el comandamen­t de Ferraz després de la seva defenestra­ció. I, després de guanyar altre cop la secretaria general socialista, va prometre que la direcció del partit no tornaria a prendre mai més decisions de pes al marge de les seves bases. Així, va imposar als nous estatuts del PSOE, aprovats en el congrés del juny del 2017, que “serà obligatòri­a la consulta a la militància, a l’escala territoria­l que correspong­ui, sobre els acords de govern en què sigui part el PSOE o sobre el sentit del vot en sessions d’investidur­a que suposin facilitar el govern a un altre partit polític”. El reglament que desenvolup­a aquests estatuts, aprovat el febrer del 2018, afegeix que aquesta consulta a la militància “es considera d’especial transcendè­ncia i serà obligatòri­a i vinculant”. Sobre el paper, almenys, seria obligatori consultar als militants navarresos tant si Chivite intenta la seva investidur­a després d’un acord amb l’esquerra com si opta per abstenir-se per facilitar un govern d’UPN.

La situació, a més, divideix el PSOE. El líder dels socialiste­s guipuscoan­s, Eneko Andueza, defensa les aspiracion­s de Chivite de governar Navarra i crida a no tenir “complexos” amb EH Bildu, una formació que recorda que també va donar suport a la moció de censura que va portar Sánchez a la Moncloa. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, demana, en canvi, apostar pel pacte “menys dubtós amb la Constituci­ó”, que en el seu entorn resumeixen en una advertènci­a: “Res amb els independen­tistes!”.

NAVARRA SUMA UPN ara és aliat del PP i Ciutadans a Navarra, on es van presentar en coalició

DISPOSICIÓ A L’ACORD L’oferta d’Esparza encaixa amb la ruptura dels blocs ideològics que vol Sánchez

ELS ESTATUTS DEL NOU PSOE A Ferraz temen un xoc amb la militància socialista a Navarra: “L’embolic està servit”

 ?? DAVID DOMENCH / EUROPA PRESS ?? El Partit Socialista Navarrès i Geroa Bai es van reunir ahir a Pamplona contra el criteri de Sánchez
DAVID DOMENCH / EUROPA PRESS El Partit Socialista Navarrès i Geroa Bai es van reunir ahir a Pamplona contra el criteri de Sánchez
 ?? FONT: Ministeri de l’Interior
LA VANGUARDIA ??
FONT: Ministeri de l’Interior LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain