La Vanguardia (Català)

Aniversari glacial.

Líders de 16 països prometen que no es repetiran els horrors de la guerra

- RAFAEL RAMOS Portsmouth. Correspons­al

Sense l’advertimen­t del meteoròleg escocès James Stagg, avui no hauria estat el dia D, i tal dia com ahir, fa 75 anys, no hauria començat des de les costes angleses l’operació Overlord per al desembarca­ment a Normandia. Les commemorac­ions d’una decisió tan èpica, els discursos de la reina Elisabet, Donald Trump i Theresa May per celebrar l’alliberame­nt d’una Europa destrossad­a pel feixisme i la construcci­ó d’una altra de nova, haurien estat en un altre moment i en un altre lloc, o potser no haurien passat. La història s’hauria escrit de manera diferent.

Però el capità Stagg, que coneixia com el palmell de la mà el clima d’aquestes illes, va convèncer el president nord-americà Eisenhower al seu quarter general de Southwick House, cinc quilòmetre­s al nord de Porstmouth, que el 4 de juny del 1944 la pluja i els vents d’una tempesta sobre l’Atlàntic farien impossible el desembarca­ment de 150.000 soldats a la França ocupada. Però que en canvi el dia 5 s’obriria breument el cel i hi hauria una finestra per realitzar amb èxit tan ambiciosa operació. Ike li va fer cas, i per això ahir setze líders mundials es van reunir per celebrar el principi de la llibertat d’Europa.

Els autèntics protagonis­tes de l’emotiu acte no van ser els polítics, sinó tres-cents veterans de la guerra nonagenari­s, alguns dels quals van pujar a una estrada decorada amb les banderes dels països participan­ts amb l’ajuda de bastons o en cadires rodes. La mestra de cerimònies va ser també una persona de la seva generació, que ha viscut la transforma­ció del món en tres quarts de segle, la reina Elisabet II d’Anglaterra, que en contra dels desitjos dels seus assessors es va quedar a Londres durant el blitz alemany conduint ambulàncie­s de l’exèrcit britànic i assistint als ferits. D’aquí ve, en gran manera, la mística del personatge. “El destí del món depenia de l’èxit del dia D, i molts dels seus protagonis­tes no van tornar mai”, va dir en un homenatge a l’“heroisme, el valor i el sacrifici dels qui van perdre la vida i no seran oblidats mai”. A continuaci­ó, Donald Trump va llegir la mateixa oració que Franklin D. Roosevelt va transmetre per ràdio a les tropes nord-americanes en vigílies del desembarca­ment, i va dir que “va ser potser la batalla més gran de la història”. La primera ministra británica,Theresa May, i el president francès, Emmanuel Macron, van resumir cartes d’amor escrites per soldats dels seus països respectius.

Mentre els líders dels Estats Units, la Gran Bretanya, Austràlia, França, Nova Zelanda, el Canadà, Bèlgica, República Txeca, Grècia, Dinamarca, Luxemburg, Polònia, Holanda, Noruega, Eslovàquia (països que es van oposar al nazisme) i Alemanya (la potència derrotada) presidien l’acte al Southsea Common de Portsmouth, al seu voltant 60.000 persones es van sumar a la celebració desplegant les gandules com en un pícnic estiuenc per seguir els discursos a través de diverses pantalles gegants. Parades improvisad­es venien hamburgues­es, cerveses i tota mena de records de l’aniversari (tovalloles, tasses, insígnies...). A la Guidhall Square del centre de la ciutat, a un quilòmetre i mig de distància, una manifestac­ió anti-Trump va acabar en baralles entre hooligans d’equips de futbol rivals, inconscien­ts del significat històric de l’esdevenime­nt. La policia va tallar carrers i va establir punts de control en una massiva

La reina Elisabet II ret homenatge a l’“heroisme, valor i sacrifici” dels que van donar la vida

La desconfian­ça i el recel entre els EUA i Europa van planar sobre l’aniversari

 ?? ANDREW PARSONS / EP ?? Els aliats de la Segona Guerra Mundial van commemorar a Portsmouth, d’on va sortir la flota, el 75è aniversari de la vigília del desembarca­ment de Normandia. Des d’aleshores les dissension­s no han estat mai tan fortes.
ANDREW PARSONS / EP Els aliats de la Segona Guerra Mundial van commemorar a Portsmouth, d’on va sortir la flota, el 75è aniversari de la vigília del desembarca­ment de Normandia. Des d’aleshores les dissension­s no han estat mai tan fortes.
 ?? ANDREW MATTHEWS/PA WIRE/DPA / EP ?? La primera ministra britànica, Theresa May, ahir durant la seva al·locució a Portsmouth
ANDREW MATTHEWS/PA WIRE/DPA / EP La primera ministra britànica, Theresa May, ahir durant la seva al·locució a Portsmouth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain