La Vanguardia (Català)

El 22@ espera crear 25.000 llocs de treball els pròxims quatre anys

60.000 persones ja treballen al districte tecnològic

- DAVID GUERRERO Barcelona

Cada vegada que algú torna a passejar pel 22@ després d’uns mesos sense voltar-hi pels carrers es troba que aquell solar abans tancat ara s’ha convertit en un vistós edifici. Les grues són sempre presents en el paisatge de la zona de més dinamisme econòmic de Barcelona.

L’any passat es van contractar 128.000 m2 d’oficines en el 22@ i tot apunta que aquesta xifra es veurà superada amb escreix aquest any. Només fins al maig s’han venut 80.000 m2, gairebé dues terceres parts de l’espai comerciali­tzat tot el 2018.

I les obres de construcci­ó de nous edificis d’oficines no paren de créixer. Hi ha 75.000 m2 amb llicència de construcci­ó o en obres. D’aquesta manera, l’associació 22@Network preveu disposar de 25.000 treballado­rs més al districte durant els pròxims quatre anys, amb un creixement a un ritme aproximat d’uns sis mil llocs de treball anuals. S’afegiran a les 60.000 persones que treballen avui dia al districte tecnològic de la capital catalana.

El creixement de treballado­rs va associat a l’augment d’empreses instal·lades en el 22@, que des del 2014 no paren d’augmentar. La seva capacitat d’atracció és tan gran que ja suposen un 39% del total del mercat d’oficines a Barcelona. Malgrat la constant construcci­ó d’immobles, la disponibil­itat es va reduint i l’oferta cada vegada està més atomitzada, de manera que costa de trobar grans espais de més de 10.000 m2 disponible­s.

L’increment de la demanda ha fet que cada vegada es registrin més contractes de prelloguer, amb l’adquisició d’espais sobre plànol abans no hagin estat construïts, segons Eusebi Carles, de Cushman & Wakefield, la consultori­a immobiliàr­ia que cada any fa un informe urbanístic de l’estat i l’evolució del 22@.

En aquest informe també es posa en relleu la creixent importànci­a dels espais de treball compartit, utilitzats per emprenedor­s i petites empreses, però també per grans corporacio­ns que busquen flexibilit­at per a determinat­s projectes. “El 22@ ja no és el Manchester català; ara és el Silicon Valley català”, diu Carles.

L’augment d’empreses i de treballado­rs previst en l’horitzó més immediat també posa sobre la taula problemes que requereixe­n solució a curt termini. El transport públic és el punt de més necessitat, segons els representa­nts dels empresaris instal·lats en el districte. L’estació de metro de Glòries es queda petita en hora punta per a tants treballado­rs i ja hi ha cues per poder accedir-hi en hora punta. “Necessitem una reflexió profunda sobre mobilitat; s’han d’incrementa­r les solucions de manera urgent”, destaca el president de 22@Network, Xavier Monzó. Per això, l’entitat va demanar ahir “un pacte institucio­nal en què es defineixi el full de ruta del districte”, amb la implicació de la Generalita­t i del Govern central a més de l’Ajuntament de Barcelona perquè “el 22@ té impacte a la ciutat, però les seves onades van molt més enllà”.

L’associació d’empresaris reclama millores en transport públic per absorbir l’augment de personal

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’empresa emergent Xceed és una de les que s’han instal·lat al 22@
XAVIER CERVERA L’empresa emergent Xceed és una de les que s’han instal·lat al 22@

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain