La Vanguardia (Català)

Joanne Chory

BIÒLOGA

- Efe

Joanne Chory i Sandra Myrna Díaz, especialis­tes en biologia vegetal i estudioses de l’impacte de la crisi climàtica, han estat reconeguts amb el premi Princesa d’Astúries d’Investigac­ió Científica i Tècnica 2019.

La nord-americana Joanne Chory i l’argentina Sandra Myrna Díaz, especialis­tes en biologia vegetal i estudioses de l’impacte de la crisi climàtica, han estat reconegude­s amb el premi Princesa d’Astúries d’Investigac­ió Científica i Tècnica 2019. El treball que desenvolup­en aquestes dues biòlogues per separat les ha situat a l’avantguard­a de noves línies d’investigac­ió entorn de la crisi climàtica i els seus efectes i en defensa de la biodiversi­tat.

Fa dècades que Joanne Chory i Sandra Myrna Díaz, l’una des dels Estats Units i l’altra des de l’Argentina, escodrinye­n les plantes, la seva genètica, el seu comportame­nt i els beneficis de la seva biodiversi­tat, clau per lluitar contra la crisi climàtica actual.

Aquest aprenentat­ge està en la base del futur desenvolup­ament de plantes capaces d’absorbir fins a 20 vegades més diòxid de carboni de l’aire que les normals o en l’aprofitame­nt humà d’aquestes plantes en forma de materials, de tints o d’alimentaci­ó.

Chory, que veu en la crisi climàtica un dels problemes més importants a què s’enfronta la humanitat, és des del 1997 investigad­ora del Howard Hughes Medical Institute. Entre les seves investigac­ions destaca la manera de desenvolup­ar plantes més eficients. Es tracta d’un projecte d’investigac­ió que lluita contra l’escalfamen­t global a través de l’optimitzac­ió de la capacitat natural de les plantes per capturar i emmagatzem­ar el diòxid de carboni i adaptar-se a diferents condicions climàtique­s, i per això utilitza tècniques d’edició genètica innovadore­s com la CRISPR.

L’argentina Sandra Myrna Díaz, investigad­ora de l’Institut Multidisci­plinari de Biologia Vegetal de la Universita­t de Córdoba, ha participat en el

Les investigac­ions d’una argentina i una nord-americana, clau contra la crisi climàtica

desenvolup­ament d’una eina metodològi­ca per quantifica­r els efectes de la biodiversi­tat de les plantes i el seu aprofitame­nt humà en forma de combustibl­e, materials, medecines, tints, alimentaci­ó, protecció hídrica i altres aportacion­s.

També estudia el paper de la biodiversi­tat per contrarest­ar el canvi global mitjançant el segrest de carboni atmosfèric.

 ??  ??
 ?? JESSE GRANT / AFP ?? La nord-americana Joanne Chory i l’argentina Sandra M. Díaz
JESSE GRANT / AFP La nord-americana Joanne Chory i l’argentina Sandra M. Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain