La Vanguardia (Català)

Retallades al PP

- CARMEN DEL RIEGO

Els mals resultats electorals estan obligant el Partit Popular a prescindir de diversos treballado­rs veterans.

Els mals resultats que el Partit Popular va obtenir a les eleccions generals del 28 d’abril, quan va perdre la meitat dels diputats i senadors, ha tingut com una de les primeres conseqüènc­ies pràctiques la reducció del finançamen­t públic que rep.

Aquest és el motiu pel qual ha hagut de reestructu­rar el seu personal als grups parlamenta­ris del Congrés i el Senat, sense renovar contractes i donant la quitança als eventuals, però també intentant desfer-se d’alguns treballado­rs molt antics, amb contracte des dels vuitanta, que ha indemnitza­t com si fossin eventuals.

La cadena Ser va avançar ahir la situació de sis d’aquests empleats, dos del Congrés i quatre del Senat, que han rebut la carta d’acomiadame­nt, però amb indemnitza­cions com si fossin eventuals i com si els seus contractes fossin de l’última legislatur­a, la qual cosa els donaria de dret a una compensaci­ó de 12 dies per any treballat i una antiguitat limitada a quatre anys.

Els treballado­rs ja han portat aquests acomiadame­nts als tribunals, però el PP ha volgut que la seva posició tingués l’aval del Congrés. És per això que va fer una consulta als lletrats de la Cambra, que s’han desentès de les seves actuacions.

Segons l’informe dels lletrats del Congrés, la relació laboral d’aquests treballado­rs correspon gestionar-la al PP, que és qui els ha contractat. Indiquen que aquests contractes són aliens al Congrés i no han d’estar lligats per força a la legislatur­a, com defensa el PP, per tal de considerar­los feines eventuals. Són contractes, deixa clar el Congrés, que fan els grups “en exercici de la seva autonomia organitzat­iva i funcional”, per la qual cosa la Cambra Baixa ni coneix aquests contractes ni els controla.

La importànci­a per al PP que els contractes siguin considerat­s fixos o eventuals és per l’import de la indemnitza­ció que els populars hauran de pagar. Segons la Ser, si la indemnitza­ció és per un contracte fix i amb l’antiguitat des dels anys vuitanta, suposaria prop d’un milió d’euros, però si se’ls considerés eventuals amb una antiguitat de quatre anys es reduiria a 37.000 euros.

El milió d’euros seria una xifra inabastabl­e en aquests moments per al PP, perquè els mals resultats obtinguts li han suposat una reducció d’ingressos d’11,8 milions d’euros. D’aquests diners, 8,7 milions correspond­rien a les subvencion­s per compensar les despeses originades per la campanya, i els altres 3 milions es refereixen a les assignacio­ns als seus grups parlamenta­ris, després de perdre 71 diputats i 74 senadors.

D’acord amb la llei, cada partit rep 21.167,64 euros per cada escó aconseguit al Congrés dels Diputats i al Senat, xifra a la qual s’hi sumen 81 cèntims d’euro per cada vot obtingut en les candidatur­es al Congrés i 0,32 cèntims d’euro per cada vot aconseguit per les candidatur­es a la Cambra Alta.

Els mals resultats obtinguts a les eleccions generals han reduït els ingressos del partit

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Seu central del PP a Madrid
JESÚS HELLÍN / EP Seu central del PP a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain