La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La declaració final de la Fiscalia en el judici de l’1-O, definint els esdevenime­nts com a “cop d’Estat”, i la celebració del 75è aniversari del desembarca­ment de les tropes aliades a les platges de Normandia.

EUROPA va celebrar ahir el setanta-cinquè aniversari del desembarca­ment de Normandia. La matinada del 6 de juny del 1944, el dia D, més de 50.000 soldats de 14 països aliats desembarca­ven en cinc platges normandes de França, llavors ocupada per les tropes alemanyes de Hitler, per iniciar la reconquest­a d’Europa occidental, paral·lelament a l’ofensiva soviètica que va forçar heroicamen­t la retirada de la Wehrmacht de Stalingrad en la batalla més cruenta de la història de la humanitat. Entre dos focs, les tropes de l’Alemanya nazi es van anar replegant fins a la caiguda de Berlín, el 5 de maig del 1945. Normandia marca per tant l’inici del final de la Segona Guerra Mundial.

Des de Portsmouth, d’on va partir aquella colossal i inèdita ofensiva naval –més de sis mil vaixells–, i davant la presència d’uns 300 veterans d’aquell èpic desembarca­ment, la reina Elisabet II, acompanyad­a dels presidents Trump i Macron i d’alts representa­nts dels països que van intervenir en l’acció, va retre homenatge als qui amb el seu “esforç, heroisme i coratge” van rescatar Europa de l’infern nazi. Trump va llegir una oració del president Rooselvelt i Macron una carta d’un resistent francès que va ser executat amb tan sols 16 anys. Theresa May va llegir la carta

que va escriure a la seva esposa un capità britànic que va morir en el desembarca­ment.

Un acte de memòria que, tot i això, arriba en un moment difícil per a Europa, a les portes d’un Brexit que genera moltíssima incertesa i amb l’amenaça real d’un retorn a posicions autoritàri­es en alguns països. La presència en la commemorac­ió del president Trump, paladí del reaccionar­isme i fervent antieurope­ista, no va fer més que afegir núvols a la situació actual d’un continent temorós per la pèrdua d’uns valors que, precisamen­t a partir d’aquell històric desembarca­ment, es van començar a gestar i a consolidar amb l’era de pau més llarga de la seva prolixa història. També l’absència del president rus, Vladímir Putin –que no va ser convidat en aquesta ocasió i sí que ho va ser en el 70è aniversari–, és significat­iva de les especials circumstàn­cies que remouen l’actual clima europeu.

El record d’aquells centenars de milers d’abnegats que, dirigits pel general Eisenhower, van rescatar Europa ha de servir d’exemple per a una esperança de futur molt més solidària, en la qual imperin, sobretot, les mostres de confiança mútua entre països –una altra invenció europea– perquè no s’hagi de tornar a l’heroisme dels més joves per salvar la humanitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain