La Vanguardia (Català)

Deutes al descobert

El Govern fa aflorar 750,5 milions gràcies a la inspecció del període 2015-2108

- EDUARDO MAGALLÓN

ECONOMIA

La Generalita­t farà públics els noms d’aquelles persones que li deguin una quantitat superior a un milió d’euros.

La Generalita­t segueix els passos del Ministeri d’Hisenda i publicarà la llista amb noms i cognoms del deutors tributaris quan la quantitat pendent amb la Hisenda catalana superi el milió d’euros. És una de les mesures presentade­s dins del pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques 2019-2022 presentat ahir pel vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, a la comissió d’Economia i Hisenda del Parlament de Catalunya. La primera llista es publicarà el proper 31 de desembre.

Els deutes correspond­ran exclusivam­ent a tributs que gestiona l’ATC (Agència Tributària de Catalunya), que són els propis i els cedits. Entre aquests destaquen l’impost de succession­s i donacions, el de patrimoni, el de transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s, el d’estades en establimen­ts turístics o el de begudes ensucrades. Pel fet que no es tenen en compte impostos estatals com l’IRPF, segurament la llista serà més curta que la que ja publica el Ministeri d’Hisenda.

L’objectiu d’aquesta mesura és “promoure la convivènci­a cívica i fomentar el compliment voluntari de les obligacion­s fiscals

Els morosos amb deutes de més d’un milió d’euros apareixera­n en una llista el 31 de desembre

a través de la publicació activa de les conductes tributàrie­s socialment més reprovable­s des d’un punt de vista quantitati­u”, segons la conselleri­a.

En la compareixe­nça al Parlament que va fer ahir, el conseller Aragonès va assenyalar que “té molt més impacte sobre els recursos de la Generalita­t garantir el compliment de les obligacion­s tributàrie­s que no canviar determinat­s tributs”. El conseller vol intensific­ar el control i la vigilància sobre sectors de risc com són l’immobiliar­i, el joc, les subhastes o les concession­s administra­tives.

En el pla anterior de lluita contra el frau que, es va desenvolup­ar en el període 2015-2018, la Generalita­t va aconseguir fer aflorar 740,54 milions d’euros de recaptació. Ara, en el nou pla del Govern per als quatre anys vinents es preveu “reduir la bretxa fiscal” a Catalunya. Aquesta bretxa és la diferència entre la quota impositiva que correspon als contribuen­ts catalans i el que realment paguen. Segons un informe de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) i la consultora Everis amb dades del 2014, la bretxa fiscal a Catalunya és del 26,53%. En valor absolut, l’informe calculava la pèrdua de recaptació en 789,8 milions d’euros anuals. Per tant, atès el frau aflorat en els últims quatre anys, la Generalita­t no va arribar a aconseguir recuperar ni una quarta part de la bretxa fiscal calculada.

El pla de prevenció i reducció del frau fiscal estableix 75 mesures entre les quals s’inclou l’esmentada de publicar la llista de morosos.

Entre les propostes de l’àmbit de prevenció del frau destaca l’anàlisi de la tributació de les diferents modalitats de l’economia col·laborativa o la creació d’una aplicació pròpia de l’ATC per al mòbil. En el paquet de control sobresurt el projecte de portal de subhastes de béns embargats amb l’objectiu de maximitzar la recaptació. En l’àrea d’implicació social es posa èmfasi en els “intercanvi­s periòdics de dades” entre administra­cions com ara amb l’Agència Tributària espanyola (AEAT).

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? El vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ahir al Parlament
DAVID ZORRAKINO / EP El vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain